Foto: Profimedia/AP

Reprezentaciju Srbije očekuje nastup na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj posle 24 godine, još od vremena kada se zemlja zvala Jugoslavija.

Foto: Promo

Oseti pobedu.

Dragan Stojković Piksi je tada kao igrač, a sada kao selektor veza između ta dva događaja, a „orlove“ očekuje izuzetno teška grupa sa Engleskom, Danskom i Slovenijom.

Prvi rival će biti Englezi u nedelju od 21.00, a o svemu što čeka našu selekciju pričali smo sa legendom srpskog fudbala Miroslavom Mikijem Stevićem koji živi i radi u Nemačkoj kao agent fudbalera.

PROČITAJTE JOŠ

Stević je u prvom delu razgovora odlično nagovestio kakvu napadačku moć ima Nemačka koja je sa pet golova u mreži demolirala Škotsku na startu sa 5:1, a sada je analizirao i sve rivale Srbije u grupi za koju veruje da naš tim može da je prođe.

„Po meni, prolazak grupne faze bi bio sledeći korak u napretku ove reprezentacije i to treba da nam bude neki objektivni cilj. Sve ostalo što dođe, ima dosta veze sa drugim komponentama – nije sam način kako se igra, nego ima i drugih uticaja. Setimo se samo Svetskog prvenstva u Francuskoj gde jedna prečka može da dovede da možda ne dođete u finale (Mijatovićeva čuvena prečka u osmini finala protiv Holandije). Neki minimalni i objektivni cilj bi trebalo da bude prolazak grupe, a posle uz sreću i veću nadahnutost može da se napravi dosta toga“, kaže Miki Stević za Nova.rs.

Iako su prvi favorit za titulu Englezi, utakmica sa njima će prema našem sagovorniku biti najlakša.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

„Mislim da je utakmica sa Engleskom najlakša utakmica za nas. Englezi su po mišljenju stručnih jedan od favorita. Pripremene utakmice su pokazale neko drugo lice, mada to nije bila prva postava Engleza i ne bih se previše osvrtao ni na naše ni na njihove pripremne duele. Tu je važno da se vide neke zamisli da li mogu da funkcionišu i da prođu bez povreda. Mislim da je to najlakša utakmica, jer sve što napravimo osim poraza biće veliki uspeh za našu reprezentaciju i mislim da je za svakog igrača jedna vrsta motivacije da igraš prtoiv velikog favorita“.

Ističe da će meč sa Slovenijom možda biti i teži od onog sa Dancima.

„Danska je jedna izuzetno dobra kombinacija iskustva i mladosti i svi znamo kakav mentalitet ima. Lično mislim da nam taj način igre više odgovara od balkansko-skandinavskog načina igre kao kod Slovenije koja ima trenera koji je drugi put na čelu reprezentacije i koji ih dobro poznaje. Slovenija ima dva sjajna igrača u vidu golmana Jana Oblaka i napadača Benjamina Šeška, tu je i Jaka Bijol, kao i igrači koji su dobri u svojim klubovima. Više se plašim utakmice sa Slovenijom nego Danaca, gde ako uspemo da usporimo tu njihovu mašinu sa posedom lopte imamo šansu da ih izbacimo iz njihovog sistema. Ako ne budemo uspeli i ako nas uhvate u tu mašinu koja zna da samelje protivnika, onda može da ode u drugom pravcu“.

Foto; Profimedia

Za kraj je u jednoj rečenici sumirao šta čeka Srbiju u ovoj grupi.

„Dakle, utakmica protiv Engleske najlakša, utakmica protiv Slovenije možda ključna na Evropskom prvenstvu i sa Danskom uz pametnu igru možemo da napravimo dobar rezultat“.

U nedelju vam donosimo i razgovor o igri reprezentacije Srbije i zanimljivu analizu legende srpskog fudbala.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare