Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

FK Partizan već godinama unazad muči se sa raznoraznim problemima, trofeja nema, uprava neće da ode, a igrački kadar nije dovoljno dobar bio čak ni za Ligu konferencija ove sezone.

Sedam sezona zaredom Crvena zvezda je prvak Srbije, dok Partizan jedva spaja kraj s krajem i nekako (uz pomoć države) uspeva da obezbedi licencu za Evropu.

Navijačima se već odavno smučila aktuelna uprava, bojkot domaćih utakmica traje cele sezone, a već početkom iste doživljen je debakl u kvalifikacijama za Ligu konferencija, kada je Nordsjeland bio bolji u dvomeču sa 6:0.

PROČITAJTE JOŠ:

Crno-beli su na iznenađenje mnogih bili prvi nakon jesenjeg dela sezone u Superligi Srbije, pobedili su čak i Crvenu zvezdu sa 2:1 u Humskoj, ali je onda usledio strmoglav pad na proleće i ogroman zaostatak za Zvezdom. U pitanje je dovedeno čak i drugo mesto na tabeli Superligi, Igoru Duljaju uručen je otkaz pred kraj sezone, bilo je i serije od šest utakmica bez pobede, ali su Albert Nađ, novi trener, i njegovi izabranici ostali na mestu koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona.

U ovom trenutku, sudeći prema igri i trenutnom stanju u klubu, bilo bi veliko čudo da Partizan prođe ijedno kolo kvalifikacija za elitno takmičenje, a pitanje je da li će biti kvaliteta i za nastup u Ligi Evrope ili Ligi konferencija.

Početna pozicija na startu sledeće sezone neće biti loša, ali je pitanje kako će izgledati tim, koji će sigurno doživeti velike promene.

Foto: Starsport

Pre svega, još uvek nije jasno kakve igrače Nađ želi u ekipi i koje su mu jasne zamisli. Uprava mu je ukazala poverenje, pa će se uskoro videti da li je dorastao izazovima, jer do sada nije imao sličan angažman.

Već sada je jasno da će Partizan ostati bez trojice stranaca – Denila Kastilja, kome je istekla pozajmica iz Šahtjor Donjecka, Frenka Kanutea i Nejtana de Medine, koji se nije dobro pokazao u Beogradu, te je na terenu bio samo jednom i to u Kupu protiv Grafičara.

Glavno pitanje na leto biće status Mateuša Saldanje, najboljeg strelca Superlige Srbije ove sezone i jedne od retkih svetlih tačaka u Partizanu. Za Brazilca se intenzivno interesuju razni evropski klubovi, a crno-beli su navodno odbili ponudu od osam miliona evra za njegov transfer.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Sreo sam se sa Saldanjinim predstavnikom. Rekao mi je da nisu došli u Istanbul da pregovaraju o transferu i da je Lil poslao zvaničnu ponudu od 8.000.000 evra koju je Partizan odbio. Otkrio je i da su za napadača zainteresovani i Everton i Sporting“, rekao je Jagiz Sabunčoglu, novinar „Sports Digitala“.

Ukoliko Saldanja ode, Partizan će morati da potraži novog prvog napadača, što uopšte neće biti lak posao.

Izvesno je da će i Samed Baždar, talentovani srpski fudbaler, napustiti Humsku ove godine, pa je jasno da je Partizan već sada u ozbiljnom problemu sa napadačima.

Tokom sezone tim su napustitli Mihajlo Ilić (Bolonja) i Kristijan Belić (AZ Alkmar), što se i te kako odrazilo na rezultate. Prihod od njihovih transfera je osam i po miliona evra, ali je pitanje da li je taj novac već otišao po nečijim džepovima, možda je plaćen i neki dug ili će biti uložen u nadograđivanje sastava za narednu sezonu.

PROČITAJTE JOŠ:

U ovom trenutku deluje da je Aleksandar Jovanović kao golman ujedno i najbolja i najpouzdanija opcija u timu. Dogurao je Jovanović i do reprezentacije, pa crno-beli mogu i te kako da se uzdaju u njega. Međutim, već u liniji ispred njega ima mnogo problema. Više puta tokom sezone pokazalo se da odbrana Partizana nije na visokom nivou, pogotovo za Evropu, pa je više nego jasno da će tu biti potrebna pojačanja.

Ni vezni red nije blistav, mada je na primer Gajas Zahid svetla tačka i mogao bi da bude veoma važan naredne sezone. Međutim, još uvek su nejasne situacije sa Ksanderom Severinom, Alduom Kaluluom i Jung-Džun Gohom, koji uglavnom deluju po krilima, pa bi i tu moralo da se pronađe neko bolje rešenje ukoliko se namerava da se u Evropi napravi nešto značajno ili makar da se uđe u grupnu fazu nekog od tri takmičenja.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ukupna slika govori sledeće – osim od prodaje Saldanje i Baždara, Partizan praktično nema od čega više da zaradi, mnogo je igrača koji se nisu baš najbolje pokazali, a pitanje je da li je klub u stanju da dovede bolje zamene i kvalitetna pojačanja, pogotovo za evropski nivo. Uz to, veliko je pitanje i ko iz omladinske škole ima kvalitet za prvi tim i da li može da napravi razliku makar u domaćem prvenstvu.

Na sve to, crno-beli više nemaju ni Igora Duljaja, koji je nekoliko igrača doveo isključivo zbog veza sa Darijom Srnom i Šahtjorom, pa se sada Partizan nalazi u još nepovoljnijem položaju, dok ljudi iz uprave sede kao da se ništa ne dešava i uživaju u propasti slavnog kluba.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare