Tokom serijala "Zagrevanje za EURO 2024" imali ste priliku da čujete ispovesti članovi legendarne generacija koja je poslednja igrala na Evropskom prvenstvu na kojem je naša reprezentacija igrala.

Dokaži svoje fudbalsko znanje, pogodi u MaxBet-u.

Ivica Kralj, Slaviša Jokanović, Ivan Dudić, Zoran Filipović i Milorad Korać su se prisetili legendarnih kvalifikacija i mečeva sa Hrvatskom kao i neverovatnih mečeva tokom trajanja samog turnira i čudesnih preokreta i potpunog fijaska na kraju.

Prošlo je 24 godine od tada, a Nova.rs je spremila ekskluzivan video specijal „Zagrevanje EURO 2024„ u kojem su članovi te generacije u 10 epizoda otkrili brojne detalje iz neverovatnih kvalifikacija, kao i sa samog šampionata.

PROČITAJTE JOŠ

Čuli smo detalje i neispričane priče, kao i anegdote za pamćenje.

Dudić se tako prisetio duela sa Holandijom koji je naš tim izgubio sa 6:1 u četvrtfinalu.

„Selektor Boškov je gledao ka klupi, gleda koga prstom da pozove… Kum Deki Stanković i ja se gledamo, gurnuli smo se pozadi, šta ću ja kao desni bek da pomognem (smeh). Danas sigurno ne bih tako reagovao, ali u tom trenutku je tako bilo, ‘otišli’ smo svi iza u prvi red tribina“, ispričao je Dudić jednu od anegdota iz čuvene generacije sa EURO 2000.

Ivan Dudić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Posebno sećanje na start turnira i duel sa Slovenijom ima Slaviša Jokanović.

PROČITAJTE I OVO

„Ta prva utakmica je bila velika trauma za sve nas koji smo bili na terenu. Mi smo se dosta slabo pripremili za sam meč. Ušli smo dosta prepotentno, u to vreme nismo ih ni gledali kako igraju. Znao sam samo Zlatka Zahoviča i Darka Milaniča sa kojima sam igrao u Partizanu, a ostale nisam dovoljno dobro poznavao. Sećam se kad smo izlazili na teren da nismo znali ko koga treba da čuva na prekidima, pa smo se u hodniku merili. Pošto sam ja bio najviši, ja sam čuvao najvišeg, pa je bilo – ja ću peticu, ti ćeš šesticu“, priseća se neobičnog meča Slaviša Jokanović.

Foot:Maksim Konstantinov / Zuma Press / Profimedia

Legendarni golma Ivica Kralj prisetio se bolnog poraza od Španije na kraju grupne faze.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

„Sad se smejem, ali budi bes, Španci su više nego ozbiljna ekipa bili tada, budi gnev (ta utakmica) i pitaš se zašto je to tako, nije baš sve sportski delovalo, da ne koristim neke teške reči“, naglasio je slavni čuvar mreže nacionalnog tima.

Tog meča se seća i tadašnji pomoćnik seletora Vujadina Boškova, Zoran Filipović.

Zoran Filipović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Taj sudija (protiv Španije, p.a) je bio neverovatan, da produži utakmicu dok… ne daju taj gol izjednačujući, jer su oni zavisili od te utakmice za prolaz dalje. Jedna gorčina kod svih nas je postojala, naša ekipa je bila izvanredna u svim linijama na toj utakmici“, istakao je Filipović“.

Najveće izneađenje na tom spisku bio je golman Običića Milorad Korać koji se neočekivano našao na tom turniru.

Foto: Nova.rs; EPA PHOTO/SRDJAN SUKI; EPA-PHOTO/EPA/ANTONIO BAT/STF/ab/ow

„Ja sam tada bio na priprema sa Obilićem, i samo su mi popodne rekli, putuješ na Evropsko prvenstvo. Ja nisam tada znao gde se nalazim“ priseća se tog poziva sekretara kluba.

Sve najbolje momente serijala pogledajte u videu na početku epizode.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar