Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Malo ko trenutno igra fudbal kao Džon Duran (20), napadač Aston Vile, i zbog njega će ludeti evropski velikani tokom narednog prelaznog roka.

Saigrač Koste Nedeljkovića ove sezone zaslužan je za uspeh Aston Vile koja nakon dva kola Lige šampiona ima maksimalan učinak od šest bodova i dve pobede.

U Premijer ligi se pre 7. kola nalaze na 5. mestu sa 13 bodova i velike zasluge za sve to mora da ima Kolumbijac koji je u Vilu stigao iz Čikaga za 16,6 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

Karijeru je počeo u domaćem Envigadu, te je već 2022. sa samo 19 godina otišao u MLS kao supertalentovani napadač.

Ove sezone na devet utakmica ima šest golova i to ne onih prostih, već veoma zahtevnih. Ono što je najzanimljivije jeste da je počeo samo jedan meč, dok na ostalim nije igrao preko 30 minuta.

U Premijer ligi je na četiri meča dao gol, dok je u Ligi šampiona srušio Bajern ponovo nakon ulaska sa klupe. Duran je definicija pravog džokera i u toj ulozi sigurno je trenutno najbolji na svetu.

“Veliki Džon… Pomalo lud lik. Nekada izgleda kao noćna mora kada ga imate u timu, ali ima on svoje trenutke kada pokazuje kvalitet”, rekao je Vilin kapiten Džoš Mekgin prošle sezone nakon što je Duran dao dva komada Liverpulu u vatrenom remiju 3:3.

Duran je inače rođen u Saragosi, na severu Kolumbije, a kao dečak se sa roditeljima preselio u okolinu Medeljina. Svoj profesionalni debi zabeležio je sa samo 15 godina, kada je zaigrao za prvi tim Envigada 2019. godine.

Uprkos tome što je do sada postigao više golova od Olija Votkinsa koji se muči sa završnicom na početku sezone, trener Unai Emeri se i dalje nije odlučio da ga uvrsti u startnih 11 na utakmicama koje su od većeg značaja. Uloga džokera za sada mu savršeno pristaje, ali je samo pitanje vremena kada će Duranove ambicije postati veće.

Već tokom leta 2024. godine Duran je mogao da završi u Čelsiju. Neki će reći, pa ko nije… Ali je poznati novinar Fabricio Romano otkrio da je on navodno prihvatio uslove koje mu je ponudio Čelsi, a klubovi su pregovarali oko transfera Konora Galagera u suprotnom pravcu. Ipak, sadašnji vezista Atletiko Madrida je izričito odbio transfer na „Vila park“, želeo je samo u Španiju i tako je propao i Duranov odlazak u Čelsi.

Durana su pohvalili i saigrači Emilijano Martinez i Morgan Rodžers posle meča sa Bajernom.

Foto: Jacob King/PA via AP

„Ušao je u ovu sezonu sa pravim mentalitetom i veoma vredno radi, čime je naterao i Votkinsa da dodatno napreduje. Dokazao se kao vrhunska izmena i lobovao je jednog od najboljih golmana na svetu“, rekao je Martinez.

Rodžers je dodao da nije mogao da veruje da je Duran tako mlad kada je došao u klub.

„Nisam imao pojma da ima samo 20 godina. Način na koji igra je veoma nezgodan za defanzivce jer donosi mnogo energije. Inače je najopuštenija osoba koju znam, ali na terenu je to potpuno drugačije“, izjavio je Rodžers.

Vila u nedelju od 15.00 dočekuje Mančester junajted u meču sedmog kola Premijer lige, a ostaje da se vidi da li će Duran ponovo početak meča posmatrati sa klupe i ako tako bude, da li će ponovo postati junak po ulasku u igru.

BONUS VIDEO Bakljada Manijaka nakon vodećeg gola Boljevića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar