Bivši desni bek i nekadašnji reprezentativac, Ivan Dudić, prvi je gost ekskluzivnog Nova.rs video serijala "Zagrevanje za EURO 2024".

Dokaži svoje fudbalsko znanje, pogodi u MaxBet-u.

Kako jedan potez, jedna eksplozija, trenutak kad ne možete da se suzdržite, kad to nešto prosto izleti iz vas, može mnogo da promeni, ne samo jednu karijeru, već barem još jednu.

Tako je bilo i u slučaju Zorana Bate Mirkovića i Ivana Dudića. Prvi je bio standardni reprezentativac, redovni član defanzivnog bedema, neko ko je bio viđen među putnicima za Evropsko prvenstvo 2000. godine.

Desila se ona čuvena scena na kvalifikacionoj utakmici sa Hrvatskom na „Maksimiru“, kada je u duelu sa Robertom Jarnim uhvatio hrvatskog beka za međunožje, što je automatski značilo crveni karton i suspenziju. Zbog toga Bata Mirković nije ni putovao na EP 2000, a na njegovo mesto uskočio je Ivan Dudić.

PROČITAJTE JOŠ

Tada desni bek Crvene zvezde, kasnije Benfike, do tada i mladi reprezentativac, koji je prošao sve mlađe selekcije nacionalnog tima, prirodnim tokom je ušao među odabrane i našao se na šampionatu.

Sve ostalo u to vreme je bilo daleko od prirodnog… Dudić se priseća kako je sa strane doživljavao te čuvene kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2000. godine, prvo koje se igralo u dve države – Belgiji i Holandiji.

Bilo je zaista svega i svačega… Treniranja tokom NATO bombardovanja, pod sirenama za vreme vazdušne opasnosti, pa epski susreti sa Hrvatskom i u Beogradu i u Zagrebu, nestanak struje na „Marakani“ za vreme utakmice potom završene 0:0.

I onda taj meč u Zagrebu, poslednji u borbi za EURO 2000, gubilo se na „Maksimiru“, usledio je preokret naših fudbalera, čudo, na kraju 2:2 i direktan prolaz fudbalera Jugoslavije.

Ivan Dudić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Skoro pola života prođe od tih kvalifikacija i poslednjeg Evropskog prvenstva na kojem smo bili. Toliko ciklusa kvalifikacija… Imali smo nekad i veća očekivanja, a mislim da je ta reprezentacija imala daleko veći kvalitet nego sve reprezentacije posle nje“, podvukao je Ivan Dudić u prvoj epizodi Nova.rs serijala „Zagrevanje za EURO 2024“.

Otkrio nam je i kako je bilo deliti svlačionicu sa najvećim imenima našeg fudbala, sa kumom Dejanom Stankovićem, kakve anegodte pamti u radu sa velikim Vujadinom Boškovim…

„Znam da mi je za poziv saopštio upravo kum Dejan Stanković, pošto je on bio sa Sinišom Mihajlovićem u Laciju, a Miha je bio Boškovu kao sin. Verovatno su nešto pričali i onda mi je rekao da ću verovatno dobiti poziv za EP. Da me pripremi, kao pravi kum, da ne bude baš padanje sa stolice. I da se nije desilo, bilo mi je drago što sam uopšte razmatran kao kandidat“.

Ivan Dudić u serijalu „Zagrevanje za EURO 2024“ ekskluzivno otkriva i kako je put Jugoslavije izgledao nekome sa strane, kako sada gleda na sve te situacije, a u drugoj epizodi biće detaljne priče o samom šampionatu i svemu što se dešavalo na turniru u Belgiji i Holandiji uz brojne anegdote.

BONUS VIDEO Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić strelci protiv Šababa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar