Foto: EPA PHOTO EPA PHOTO/SRDJAN SUKI

Skoro četvrt veka, koje su izgledali kao večnost u srpskom fudbalu, naše reprezentacije nije bilo na evropskim prvenstvima. Što reče Predrag Mijatović, da nam je neko pričao, ne bismo mu verovali.

Dokaži svoje fudbalsko znanje, pogodi u MaxBet-u.

Ali, 24 godine kasnije, Srbija će prvi put pod tim imenom igrati na nekom šampionatu Evrope, a neki od aktuelnih reprezentativaca nisu bili ni rođeni kada smo poslednji put izborili plasman na turnir.

Jedno ime povezuje dve generacije. Dragan Stojković Piksi je bio prva zvezda Jugoslavije kao igrač 2000. godine, a sada je i prva zvezda Srbije kao njen selektor 2024.

PROČITAJTE JOŠ

A Jugoslavija je tada igrala jedno od najluđih takmičenja u svojoj istoriji i priču o čuvenim kvalifikacijama i samom turniru donosi vam Nova.rs u ekskluzivnom video serijalu „Zagrevanje za EURO 2024“, koji ćete gledati i čitati od večeras.

Članovi te generacije u ispovestima za naš portal evociraju uspomene na epske okršaje sa Hrvatskom u kvalifkacijama, duele na neutralnom terenu zbog NATO bombardovanja, bizarnim događajima i ludim i nezaboravnim utakmicama na samom turniru koje su iznedrile posebne heroje.

Jer, teško je opisati Evropsko prvenstvo 2000. u Belgiji i Holandiji drugačije osim ludog i nezaboravnog. Još se u kvalifikacijama dalo nalsutiti da to neće biti obična priča i da će se prepričavati generacijama kasnije.

Jugoslavija je na završni turnir stigla posle dramatičnog raspleta kada je u poslednjem meču kvalifikacija odigrala nerešeno 2:2 na „Maksimiru“, u čuvenom okršaju protiv selekcije Hrvatske o kojem se i danas ispredaju legende.

Foto: EPA-PHOTO/EPA/ANTONIO BAT/STF/ab/so/ow

Nakon što je u prvom posleratnom duelu na „Marakani“ nestalo struje i nastala panika među Hrvatima, očekivao se još luđi scenario u Zagrebu, a život ni ovoga puta nije izneverio.

Pamti se još internvju Dejana Savićevića pre meča kada je usred razgovora ušao u verbalni rat sa „purgerom“ usred Zagreba. Neimenovani prolaznik postao je deo legende, a u istu su ušli i Zoran Bata Mirković i Robert Jarni kada je usledio čuveni rukohvat za međunožje koji je obeležio karijeru beskompromisnog srpskog beka.

Mirković je dobio crveni karton, Srbija je postigla dva gola, a Hrvatska nakon pobede Republike Irske u Makedoniji ostala i bez baraža i šanse da se plasira na veliko takmičenje, i to dve godine nakon što je postala treća na svetu.

Ni na turniru nije bilo ništa manje uzbudljivo.

Nije bilo Batice Mirkovića zbog poteza u Zagrebu i suspenzije koja je usledila, a nije bilo ni Aleksandra Kocića zbog klizanja u kadi kada je rasekao prst i zbog povrede morao da ostane kod kući.

Ivica Kralj je neplanirano postao prvi golman, a već na startu smo odigrali meč za pamćenje protiv Slovenije. Bila je Srbija na ivici ambisa, ali je od 0:3 stigla do 3:3 i tim bodom utrla stazu za plasman u četvrtfinale.

Ni rekordno brzi crveni karton Mateje Kežmana protiv Norveške, ni sudijska pljačka protiv Španije nisu mogli da zaustave put naše selekcije ka ispostaviće se poslednjem prolasku grupne faze na nekom velikom takmičenju.

Foto: EPA PHOTO/EPA/TOUSSAINT KLUITERS

Zaustavila nas je kao i dve godine ranije na Svetskom prvenstvu na surov način Holandija. Samo, ovoga puta nije bilo drame i propuštenih prilika, već smo doživeli surovi pad rezultatom 6:1.

Ali, taj jedan gol doneo je novu priču. Savo Milošević je tim pogotkom stigao do kote pet i na kraju podelio zvanje najboljeg strelca turnira sa Patrikom Klajvertom, da se zaokruži najluđi ciklus našeg fudbala.

A neki od heroja te priče više nisu sa nama. Vujadin Boškov je preminuo 2014. godine, to mu je bio i poslednji posao kao treneru, a četiri godine kasnije je u 45. godini nakon teške bolesti preminuo i Goran Bunjevčević.

U decembru 2022. nas je napustio i Siniša Mihajlović posle beskompromisne borbe sa bolešću koju je vodio onako kako je igrao na terenu. Njih možda više nema, ali su sećanja i dalje tu kao i ljudi koji su ih poznavali i koji su ostali sa nama da svedoče o njihovim veličinama.

Sa nadom da će Evropsko prvenstvo pred nama iznedriti nove heroje i priče za nezaborav, ostavljamo vas da uživate u ekskluzivnom serijalu na Nova.rs koji vas čeka u narednom periodu, a gost prve epizode bio je nekadašnji desni bek Ivan Dudić.

BONUS VIDEO Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić strelci protiv Šababa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare