Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

Fudbaleri Italije savladali su Albaniju sa 2:1 u utakmici 1. kola B grupe Evropskog prvenstva u Nemačkoj koja će ostati upamćena po oborenom rekordu, ali i sramnom ponašanju navijača Albanije.

Foto: Promo

Oseti pobedu.

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

Pre samog početka utakmice viđena je izuzetno ružna scena na tribinama stadiona u Dortmundu. Dvojica navijača Albanije su, naime, na tribine došli obučeni u odeću koja je za cilj imala provokaciju – Srbije, pošto je jedan od njih nosio uniformu Oslobodilačke vojske Kosova, dok je drugi nosio nalepnicu ove terorističke organizacije, uz uvrede na račun Srba.

Foto: Sergio Ruiz / PRESSINPHOTO / imago sportfotodienst / Profimedia

Sam početak meča protekao je u znaku bizarne greške poslednje linije Italije, tačnije očajno izuvedenog auta Federika Dimarka što je Nedim Bajrami iskoristio i pogodio za 1:0 pored šokiranog Đanluiđija Donarume.

Taj gol je postignut u 23. sekundi meča, što je Albancu donelo mesto u istoriji pošto je nadmašio rekord Dmitrija Kiričenka iz Rusije, koji je mrežu Grčke 2004. godine zatresao za 67 sekundi.

No, ubrzo je postalo jasno da je razlika u kvalitetu prevelika, pa su Italijani podigli nivo igre, a u 11. minutu Alesandro Bastoni je lepu akciju „azura“ krunisao pogotkom za 1:1.

Šest minuta kasnije na semaforu je stajalo 2:1.

Duga akcija Italije rezultirala je loptom za Nikola Barelu koji je raspalio i veoma lepo pogodio za preokret.

Albanci su bili gotovo razbijeni, ali su Italijani umesto „dodavanja gasa“ iz nekog razloga odlučili da se zadovolje prednošću od jednog gola, pa su, iako je bilo još nekoliko solidnih situacija pred golom Albanije, propustili da reše pitanje pobednika.

Sa drge strane, Albanija je preko Mitaja u poslednjim sekundama meča mogla do gola, ali je Donaruma uspeo da njegov šut skrene dovoljno da lopta završi daleko od gola.

Na kraju, 2:1 za Italiju i pobeda na otvaranju Evropskog prvenstva.

U narednom meču Italijani će u evropskom klasiku odmeriti snage sa Španijom, dok Albance očekuje duel sa Hrvatskom.

Italija – Albanija 2:1 (2:1)

(Bastoni 11, Barela 17 – Bajrami 1)

Stadion: Dortmund; Sudija: Feliks Cvajer (Nemačka)

Italija: Donaruma – Di Lorenco, Bastoni, Kalafjori, Dimarko (od 83. Darmijan) – Žoržinjo, Barela – Fratezi, Pelegrini (od 77. Kristante), Kijeza (od 77. Kambijaso) – Skamaka (od 83. Retegi)

Albanija: Strakoša – Mitaj, Ajeti, Đimšiti, Hisaj – Bajrami (od 87. Muči), Ramadani, Aslani – Seferi (od 68. Laci), Broja (od 77. Manaj), Asani (od 68. Hodža)

Italija - Albanija 2:1 (2:1)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare