Foto: Profimedia

Šteta što smo ostali uskraćeni za ovu proslavu.

Dijego Maradona. Ime koje je za mnoge fudbalski simbol i nešto najveće još uvek se često čuje na stadionima širom planete.

Stalno se prepričavaju njegove magije na terenu, u dresovima voljenih klubova koji su ove sezone doživeli pravu erupciju.

PROČITAJTE JOŠ

Tek što je Argentinac proslavio šezdeseti rođendan, ostavio je svet u neverici. Ne zato što je tako hteo, već zbog onoga što je bio.

Komplikacije nekoliko nedelja posle operacije glave, u trenucima kada je sve delovalo da ide u dobrom smeru, šokirale su i rastužile ceo sportski svet u jednoj, stvarno groznoj godini.

Kad u zemlji gde je srce katoličanstva, i to još u onom njenom siromašnijem delu, skinete ime sveca sa jednog velikog objekta, to je svetogrđe jedan kroz jedan.

Sveti Pavle je to doživeo u Napulju i niko se nije bunio. Da je reč o bilo kome drugom, a ne o čuvenom Argentincu, San Paolo bi danas ostao San Paolo.

Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Ovako, već skoro dve godine stadion u Napulju nosi ime „Dijego Armando Maradona“.

Maradona, „El Pibe de oro“ je počeo da ga gradi 30. oktobra 1960. godine. U Napulju ćete, iako prljavom i zapuštenom, videti na svakom ćošku da čovek koji je umro 25. novembra 2020. tamo i dalje živi.

Tako je bilo i nakon meča 33. kola Serije A kada je Napoli remizirao sa Udinezeom (1:1) i posle 33 godine postao šampion Italije, a to je uradio upravo kada je u njihovoj ekipi igrao čuveni Maradona.

Navijači su uz skandiranje njegovog imena proslavili dugo očekivano krunisanje u Italiji, ali to nije sve.

Još čak tri ekipe za koje je „El Pibe“ nastupao su u roku od samo šest meseci podigli ili su veoma blizu da to urade.

Foto: EPA-EFE/ANDRE COELHO

Fudbaleri Boke Juniors su neposredno pred početak Mundijala u Kataru obezbedili šampionsku titulu u Argentini za 2022. godinu.

Sezonu su završili sa dva boda (54) iznad Rasinga i tako su po 74. titulu šampiona Argentine.

Maradona je za Boku igrao u dva navrata, prvo od 1981 – 1982. godine, pa od 1995 – 1997. godine.

Kada smo već kod Argentine i Mundijala, „gaučosi“ su po prvi put od 1986. godine podigli „boginju“. Pre toga je Argentina upravo sa Maradonom osvojila Mundijal i tako kao i Napoli, Maradonini puleni prekidaju dug post.

Foto: AP Photo/Mario De Fina

Još jedna bivša ekipa „El Pibea“ može da postane nacionalni šampion, a to je Barselona.

Katalonci pet kola pre kraja imaju čak 13 bodova prednosti u odnosu na Atletiko Madrid koji je na drugom mestu i tako sa pobedom u 34. kolu mogu da osiguraju to zvanje.

Nije potrebno pisati puno o tome koliko bi Maradoni značili ovi uspesi njegovih bivših klubova, ali i reprezentacija. Dovoljno je reći samo da svi dobro znamo kako bi on i na koji način proslavio.

View this post on Instagram

A post shared by 433 (@433)

BONUS VIDEO Pogledajte originani dres Maradone u kom je dao gol veka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare