Dejan Savićević, Darko Pančev, Robert Prosinečki, Siniša Mihajlović
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/EPA-EFE/CHRISTIAN HOFER/ELISABETTA BARACCHI

Crvena zvezda je 29. maja u Bariju stigla do najvećeg uspeha u istoriji, popela se na krov Evrope, a navijači i dan danas pamte čitav put ka trofeju Kupa evropskih šampiona.

Ipak, tri decenije od pobede nad Olimpikom iz Marseja, nisu svi šampioni „starog kontinenta“ još uvek aktivni u svetu fudbala. Pojedinci još uvek rade kao treneri što u Srbiji, što van zemlje, ali je život mnoge odveo daleko od „travnatog tepiha“, u nekom sasvim drugom smeru.

PROČITAJTE JOŠ...

U ovom tekstu ćemo proći kroz tim crveno-belih i dati odgovor na pitanje čime se (tadašnji) momci koje je sa klupe predvodio Ljupko Petrović bave 2021. godine.

Stevan Dika Stojanović

Prvi golman crveno-belih i čovek koji je sa kapitenskom trakom podigao čuvenog „klempu“ radi kao direktor fudbalske „A“ reprezentacije, dok pored toga drži i kafić po imenu „Dika“ koji se nalazi odmah ispod stadiona „Rajko Mitić“.

O njegovim sećanjima vezanim za pobedu na stadionu „Sveti Nikola“ možete da pročitate u opširnom intervjuu koji je Stevan Stojanović dao za portal Nova.rs.

Darko Pančev

Zvezdina „kobra“ i evropska „zlatna kopačka“ se posvetila ugostiteljstvu, pa u svom vlasništvu ima kafić pod imenom „Devet“ („9“), u skladu sa brojem koji je nosio na leđima dok je šutirao čuveni penal.

I Pančev je o svojim sećanjima iz Barija govorio za portal Nova.rs.

Skoplje, Darko Pančev, bivši fudbaler, intervju
Darko Pančev Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Duško Radinović

Po mnogima najbolji desni bek Evrope u trenutku kada je Zvezda osvojila titulu u Bariju nije igrao finalni meč zbog povrede. Uspeo je doduše da sa crveno-belima slavi u Tokiju, kada je Kolo Kolo razbijen, nakon čega je krenuo drugim putem. Naime, Radinović trenutno u švedskom Malmeu radi kao profesor fizičkog vaspitanja.

Slobodan Marović

Marović je malo po završetku karijere počeo da se bavi hotelijerstvom, pa u Sutomoru ima hotel, dok je pored toga i član stručnog štaba mlade reprezentacije Srbije.

Vladimir Jugović

Zvezdin vezista je po odlasku sa Marakane imao vrhunsku karijeru, još jednom postao prvak Evrope (Juventus, 1996. godine), potom je bio i potpredsednik crveno-belih, ali se nije zadržao u fudbalu, iako je u više navrata bio povezivan sa povratkom među crveno-bele. U Austriji ima privatan biznis.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Refik Šabanadžović

Još jedan bivši igrač crveno-belih koji je po završetku fudbalske karijere sreću odlučio da potraži u ugostiteljstvu. Šabanadžović ima nekoliko kafića na prostoru bivše Jugoslavije, a u razgovoru za portal Nova.rs otkrio je brojne interesantne detalje iz Barija.

Miodrag Belodedić

Nekadašnji defanzivac crveno-belih ima ulogu ambasadora Fudbalskog saveza Rumunije i promotera Evropskog prvenstva, s obzirom na to da će Rumunija biti domaćin mečeva Austrija – Severna Makedonija, Ukrajina – Austrija i Ukrajina – Severna Makedonija, uz meč nokatu faze.

I Belodedić je „vratio film“ na Bari za Nova.rs i otkrio brojne zanimljive detalje o ovoj utakmici.

Ilija Najdoski

U paru sa Belodedićem Najdoski je činiio jedan od najboljih defanzivnih tandema, a 30 godina kasnije legendarni Makedonac radi kao skaut tima iz „Ljutice Bogdana“ u Makedoniji.

Robert Prosinečki

Čuveni Žuti je slobodan kad je u pitanju trenerski posao, pošto je napustio ekipu Denizlija, ali nije bez obaveza, s obzirom na to da se, kao brojni saigrači iz Zvezde, bavi ugostiteljstvom, pa u Zagrebu drži piceriju.

Dejan Savićević

Zvezdin Genije od 2004. godine predvodi Fudbalski savez Crne Gore sa mesta predsednika FSCG, a kako se Savićević seća ovog duela možete da pročitate u njegovoj priči za Nova.rs.

Siniša Mihajlović

Trenutno trener Bolonje, Mihajlović je navodno željan da napravi iskorak, pa bi mogao da promeni klub u narednim nedeljama, a pored trenerskog posla, proteklih godinu dana bio je u žiži javnosti zbog borbe sa leukemijom, koju je uspešno dobio, ali i zbog nastupa na San Remu, gde je pevao zajedno sa Zlatanom Ibrahimovićem.

Foto: EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

Dragiša Binić

Zvezdin „Bina Turbina“ bio je deo Fudbalskog saveza Srbije, ali je napustio Izvršni odbor, pa sad živi u Švajcarskoj.

Vlada Stošić

Bivši sportski direktor Betisa bavi se prodajom nekretnina i trenutno nije u fudbalu.

Goran Vasilijević

Po odlasku sa mesta koordinatora mlađih selekcija fudbalske reprezentacije Srbije Vasilijević nije uključen u svet fudbala.

Ivica Momčilović

Momčilović je član stručnog štaba Crvene zvezde.

Foto: N.Skenderija/Starsport

Željko Kaluđerović

Rezervni golman crveno-belih radi u Zeti kao trener čuvara mreže tima iz Golubovaca.

Milić Jovanović

Živi i radi u Portugalu, gde predvodi ekipu Lese iz istoimenog grada. Ovaj tim se takmiči u tamošnjoj drugoj ligi.

Goran Goca Jurić

Trenutno živi na relaciji Mostar – Zagreb, fudbalom se bavi rekreativno, a jedno vreme je radio kao pomoćni trener u Lokomotivi iz Zagreba.

Rade Tošić

Živi u španskom Kasteljonu, gde je predsednik Udruženja fudbalskih veterana.

Vladimir Lukić

Nekadašnji predednik Zvezde trenutno je zamenik predsednika gradske opštine Sopot.

Ljubiša Milojević

Bivši napadač Zvezde drži školu fudbala u rodnom Kraljevu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare