fudbaleri
Foto: EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

Fudbal bi trebalo ili da se igra, ili da se ne igra, teško da postoji neka sredina ili improvizovana varijanta o kojoj se sve češće govori, kako bi se ispoštovale neophodne mere tokom pandemije koronavirusa.

Nema uklizvanja? Igrači se ne čuvaju (čitaj ne vuku) prilikom kornera? Nema rasprave sa sudijom? Zaista zamišljate fudbal na taj način?

Jedno je da sport više neće biti isti, da će se sama igra promeniti i prilagoditi novonastaloj situaciji, ali ne može da se promeni njegova suština.

PROČITAJTE JOŠ

Fudbal je sport kontakta i jako je teško da se trenira, ili odigra utakmica, tako što će se poštovati distanca od dva metra između osoba!? Treniranje u grupama, kako su već krenuli u Hrvatskoj i nešto više vođenje računa o higijeni u ovim posebnim uslovima (svako da ima svoju flašicu s vodom, nema korišćenja svlačionice…) su potezi za opšte dobro svih aktera, ostaje pitanje kako držati traženu distancu, ili ne pričati na terenu.

Kako bilo, svi koji budu želeli što pre da se vrate na teren, moraće striktno da poštuju određene smernice. Jer, brojna takmičenja već su otkazana ili odložena, gase klubovi i finansijski gubici su ogromni, pa je novac jedan od glavnih razloga zbog kojih se fudbal opet pokreće.

Na početku same utakmice više neće biti timskog slikanja, kada igrači stanu zajedno zagrljeni i zabeleži se fotografija za uspomenu. Jasno je da će fudbal u startu morati da se odrekne jednog tradicionalnog običaja kako bi se što je više moguće smanjio kontakt između samih igrača.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Videćemo kako će se rešiti problem uklizavanja ili „markiranja“ prilikom izvođenja kornera, dok će radovanje tokom proslave gola takođe doživeti izmene. Nema više takozvane „piramide radosti„, kao ni razmene dresova posle meča.

Jasna je poenta da se svaki vid kontakta svede na minimum, iako mnoge pomenute stvari fudbaleri rade mahinalno.

FIFA planira pet izmena po ekipi

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) planira da dozvoli klubovima da naprave po pet izmena igrača tokom utakmice kako bi se izborili sa teškim rasporedom koji je izazvala pandemija koronavirusa. Predlog omogućava da se dozvoli ekipama da koriste po pet izmena za 90 minuta, uz šestu izmenu u utakmicama nokaut faze koje odu u produžetak, a i dalje bi imale ograničenja od tri zaustavljanja igre za izmenu.

„Igrači će morati da pronađu nove načine radovanja posle pogotka, da veliki broj njih ne bi imao kontakt na jednom mestu. Rukovanje pre i razmena dresova posle utakmice – sve to bi trebalo izbeći“, kaže doktor na Univerzitetu Kembridž Ijan Brajrli.

Kada smo kod toga šta igrači rade po navici – pričanje i pljuvanje takođe bi moglo da bude potencijalno veliki problem. Sama komunikacija između njih na terenu je neophodna, što opet povlači za sobom potencijalnu opasnost od širenja virusa, a tek izbacivanje pljuvačke…

Upravo o tome je za Nova.rs nedavno pričao Marko Dmitrović, srpski reprezentativni golman i čuvar mreže Eibara.

„Ja sam golman, neko ko najviše priča na utakmici, i kako meni sad neko može da zabrani da usmeravam saigrača. Prekršio bih tu zabranu pričanja posle 20 sekundi jer ne mogu zbog nekih pravila da menjam stvari koje radim 20 godina. Što se pljuvanja tiče, tu bih se možda i iskontrolisao, ali znajte da je i to teško“, rekao je Dmitrović.

Komunikacija, pogotovo što se tiče golmana, neophodna je, jer upravo na taj način kontroliše dešavanja u odbrani, odnosno u bedemu ispred sebe.

PROČITAJTE JOŠ

„Pljuvanje je nešto što fudbaleri prečesto rade i predstavlja način na koji virus može da se prenese. Ne vidim kako to može da se spreči osim da to sudije sankcionišu kartonom“, rekao je šef lekarske komisije FIFA Mišel D’og.

Ono što su stručnjaci do sada utvrdili je da se koronavirus može zadržati na raznim površinama i do 72 sata, iako ni to nije definitivno utvrđeno. Ipak, kao mera preventine, dezinfekcija svega biće obavezna – od najsitnijih stvari do lopte i samog terena.

Novi izgled fudbala ne odnosi se na samu igru ili samo na teren, već i na ponašavanje van njega. Fudbalski savez Nemačke prosledio je klubovima detaljan plan i smernice za ponašanje svih aktera koje se, između ostalog, tiču i ljubavnog života.

Fudbalerima je zabranjeno da imaju seks i bilo kakav kontakt ako im partneri manifestuju i najmanje simptome koronavirusa. Stroge i jasne mere u Nemačkoj dovode do toga da Bajern trenira već više od 10 dana, na terenu su i drugi klubovi, pa se u prvoj polovini maja očekuje nastavak Bundeslige.

Na snazi će biti i starosna ograničenja širom fudbalske Evrope… Pojedini treneri imaju više od 65 godina, a upravo osobe te starosne dobi spadaju u grupu najugroženijih od koronavirusa. Među njima su, između ostalih, menadžer Kristal Palasa Roj Hodžson (72) i trener Sampdorije Klaudio Ranijeri (68), pa je pitanje da li će smeti da vode ekipe i da sede na klupi tokom utakmica.

Sastavite i vi idealnih 11 Partizana i Crvene zvezde!

U komentarima na vest nam šaljite svoje najbolje timove ili na email [email protected], pa će i vaši izbori na kraju uticati na konačan izgled najboljih sastava večitih rivala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar