Trening fudbalera Bajerna; Foto: REUTERS/Andreas Gebert/Guliver

Nemački virolog Uve G. Libert usprotivio se predlogu da takmičenje u Bundesligi ponovo počne u maju, pošto i dalje postoji rizik po zdravlje fudbalera zbog koronavirusa.

On je nemačkim medijima rekao da predložene higijenske mere – utakmice bez navijača, stalna testiranja i praćenje igrača, nisu dovoljne da garantuju bezbednost učesnika.

„Ne znamo kakvi su dugotrajni efekti bolesti. Moguće je da se neko mlad ozbiljno razboli i umre od koronavirusa“, rekao je Libert aludirajući na smrt 31-godišnjeg muškarca koji pre zaraze nije imao zdravstvenih problema.

PROČITAJTE JOŠ

Direktor Instituta za virologiju Univerziteta u Lajpcigu ocenio je da je pogrešan plan Bundeslige da stavi u karantin svakog igrača koji je pozitivan na koronavirus.

„Infekciju možete da otkrijete tek posle 48 sati. Sa moje tačke gledišta, svi koji su u kontaktu sa fudbalerom su kontakti prvog stepena, pa bi svi morali da idu u karantin, verovatno i protivnički tim“.

Uprkos zabrani masovnih okupljanja do kraja avgusta u Nemačkoj, fudbalski zvaničnici u toj zemlji nadaju se da bi takmičenje moglo da počne 9. maja bez gledalaca. Međutim, konačnu odluku o tome doneće nadležni organi.

Prema poslednjim podacima, u Nemačkoj je registrovano skoro 160.000 slučajeva koronavirusa, a skoro 6.000 ljudi je umrlo.

Brojni naučnici su protiv nastavka lige, a tome se protive i pojedine navijačke grupe. Sindikat policije upozorio je da bi navijači mogli da se okupljaju ispred stadiona ako im bude zabranjen ulaz na utakmice.

Nekoliko stotina navijača Borusije iz Menhengladbaha okupilo se ispred stadiona za utakmicu sa Kelnom, koja se 11. marta igrala pred praznim tribinama.

Takmičenje u Bundesligi prekinuto je 13. marta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar