Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Hiljade prvotimaca, stotine igrača, desetine zvezda ili legendi gradile su ili samo bile deo istorije fudbalskih klubova Crvene zvezde i Partizana. Da li je moguće porediti fudbalere iz različitih epoha? Da li je moguće izabrati 11 najboljih u istoriji? Mnogi se nisu usudili. Da se ne ogreše ili nekoga ne uvrede. Bilo je i onih koji su iz glave diktirali idealan tim. Ne samo kluba za koji su nastupali, već i najvećeg rivala.

autori: Ivan Džodić i Petar Milovanović

Neka zato ovaj izbor ne bude „uklesan u kamenu“, doživeli smo ga kao izbor onih koji su ostavili najveći trag na terenu, ali i u srcima navijača. Legende, navijači, javne ličnosti, čitaoci Nova.rs pomažu nam da se izborimo s ovom dilemom. Hajde da narednih dana uživamo i dobro se zabavimo.

Sastavite i vi idealnih 11 Partizana i Crvene zvezde!

Sportska redakcija Nova.rs je pripremila serijal u kom će pokušati da, uz pomoć vas i navijača večitih rivala iz raznih oblasti društvenog života, dođe do najboljih timova u istoriji dva najveća srpska kluba. U komentarima na vest nam šaljite svoje najbolje timove ili na email [email protected], pa će i vaši izbori na kraju uticati na konačan izgled najboljih sastava večitih rivala.

Jedan od njih je bio Jovan Kule Aćimović, legenda kluba iz Ljutice Bogdana za koga se vezuje anegdota da mu nije bilo moguće oduzeti loptu.

Ni na treningu, ni na utakmici.

Na naš poziv se iz fudbalskih preselio u selektorske vode i odabrao najbolji tim svoje Crvene zvezde, uz obaveznu ogradu da je tu bilo još najmanje toliko igrača koji su zaslužili da budu na listi.

Među njih je svrstao velikane poput Stanislava Karasija, Bore Kostića, Vojina Lazarevića, Refika Šabanadžovića, Iliju Najdoskog, Kirila Dojčinovskog…

Aćimoviću su u lepom sećanju ostali i Dragomir Vukićević, Milovan Đorić, Živorad Jevtić, Miloš Šestić, Vladimir Jugović, ali je ipak morao da odabere svojih najboljih 11 u istoriji Zvezde.

Izbor: Jovan Kule Aćimović; Grafika: chosen11.com

Vladimir Jugović se u Aćimovićevom timu našao na klupi, ali je u svom – starter.

Jedan od članova legendarnog tima koji je Crvenu zvezdu doveo do krova Evrope i sveta nam je javio svoj izbor i on se uglavnom svodio na sastav iz 1991. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Uz jednu korekciju.

„Tim Crvene zvezde koji je osvojio sve što se moglo klupski osvojiti. Zaslužuje i moje priznanje u vidu idealnih 11. Mislim da bi se legendarni Rajko Mitić najbolje uklopio sa ovom šampionskom generacijom iz Barija, a i mi sa njim“, rekao je Jugović za Nova.rs.

Za kapitena bi izabrao upravo Rajka Mitića.

„Trener bi bio, ko drugi, nego Ljupko Petrović koji je te 1991. godine sedeo na klupi i predvodio Crvenu zvezdu do najvećih uspeha. Na Mihinoj poziciji dodao bih još Slobodana Marovića, tu je i Vlada Stošić, dok bi kod Radinovića dodao još i Refika Šabanadžovića“, naveo je Jugović.

Veliki zvezdaši i partizanovci biraju zajedno

Neki su pamtili golove u večitim derbijima, drugi su se sećali pevanja navijačkih pesama, a bilo je i onih kojima su pojedini fudbaleri bili simpatični baš zato što su izgoreli u želji da postanu legende.

Nije bio lak posao izabrati najomiljenije, najbolje, najvoljenije, ali su to za vas učinile ličnosti poput Ljupka Petrovića, Vladimira Jugovića, Saše Ilića, Dušana Savića, Momčila Moce Vukotića, Ivana Ćurkovića, Milana Borjana, Momčila Bajagića Bajage, Boža Koprivice, Gorčina Stojanovića, Pece Popovića…

Izbor: Vladimir Jugović; Grafika: chosen11.com

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare