Foto:E-Stock/Konstantin Bacetić/Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Sportska redakcija Nova.rs je pripremila serijal u kom će pokušati da, uz pomoć vas i navijača večitih rivala iz raznih oblasti društvenog života, dođe do najboljih timova u istoriji dva najveća srpska kluba.

Stotine fudbalera je prošlo kroz svlačionice Partizana i Crvene zvezde, mnogi su ostavili trag, ali je sećanje za sva vremena obezbeđeno samo za one koji su uspeli da osvoje srca navijača.

Jedan od njih je bio Momčilo Moca Vukotić, godinama igrač sa najvećim brojem odigranih utakmica u crno-belom dresu, sve dok ga sa tog trona nije skinuo Saša Ilić.

Sastavite i vi idealnih 11 Partizana i Crvene zvezde!

Sportska redakcija Nova.rs je pripremila serijal u kom će pokušati da, uz pomoć vas i navijača večitih rivala iz raznih oblasti društvenog života, dođe do najboljih timova u istoriji dva najveća srpska kluba. U komentarima na vest nam šaljite svoje najbolje timove ili na email [email protected], pa će i vaši izbori na kraju uticati na konačan izgled najboljih sastava večitih rivala.

Vukotić je prihvatio naš poziv i odabrao najbolju ekipu svog voljenog kluba – u formaciji 4-3-3.

„Tim – mojih idealnih 11 sam birao iz period od kada sam došao u Partizan od 1962. do završetka aktivne karijere 1984. godine. Spomenuo bih iz ovih prethodnih generacija iz poštovanja, nekoliko imena koja smatram da su ostavili najveći trag u istoriji. Bruno Belin, Čajkovski, Miloš Milutinović,  Branko Zebec, Marko Valok, Stjepan Bobek, iz te prve generacije Partizana. Oni su praktično bili tu od osnivanja, igrali su u tom prvom periodu“, naveo je Vukotić.

Fudbal je ostao sastavni deo Mocinog života i po završetku profesionalne karijere, pa je pomno pratio i nastupe svojih naslednika.

„Od ovih mlađih vredni pomena su i Bata Mirković, Slaviša Jokanović, Peđa Mijatović, Savo Milošević, Dragan Ćirić, Saša Ilić“, dodao je Vukotić.

A potom je krenula selekcija…

„Ograničio sam se na taj jedan period, gde među idealnih 11, većina igrača je iz generacije koja je igrala finale Kupa šampiona protiv Reala čuvene 1966. godine. Ja sam u to vreme postao profesionalac, bilo je zadovoljstvo da igram s igračima koji su mi bili idoli dok sam bio klinac, pomogli da taj moj početak u Partizanu bude lakši i uspešniji. Trener mog tima bio bi Ante Biće Mladinić, pomoćnici Toma Kaloperović i Miloš Milutinović, kapitenska traka rezervisana je za velikog Milutina Šoškića“, rekao je Vukotić za Nova.rs, koji je ogirao čak 791 meča za Partizan uz 339 postignutih golova što ga svrstava među rekordere i legendu kluba iz Humske ulice.

Izbor: Momčilo Moca Vukotić; Grafika: chosen11.com

Pisac i dramaturg Božo Koprivica uz spisak svojih dela obavezno napomene da je navijač Partizana i istakne parolu „Smrt fašizmu, živela Jugoslavija“.

PROČITAJTE JOŠ

Za nas je odabrao ofanzivan tim Partizana, sa igračima velike energije i trenerom Ilješom Špicom kao komandantom ekipe.

„Počinjem od Šoleta na golu koji je imao pregled igre. Jusufi i Belin, prvi bekovi u istoriji svetskog fudbala koji su grabili napred. Tu je i energija Vasovića, Čajkovskog i Miladinovića, koji je bio najtalentovaniji u generaciji ‘Partizanovih beba'“.

Koprivica napominje da su svi igrači iz sredine terena koje je odabrao bili golgeteri.

Veliki zvezdaši i partizanovci biraju zajedno

Neki su pamtili golove u večitim derbijima, drugi su se sećali pevanja navijačkih pesama, a bilo je i onih kojima su pojedini fudbaleri bili simpatični baš zato što su izgoreli u želji da postanu legende.

Nije bio lak posao izabrati najomiljenije, najbolje, najvoljenije, ali su to za vas učinile ličnosti poput Ljupka Petrovića, Vladimira Jugovića, Saše Ilića, Dušana Savića, Momčila Moce Vukotića, Ivana Ćurkovića, Milana Borjana, Momčila Bajagića Bajage, Boža Koprivice, Gorčina Stojanovića, Pece Popovića…

„Miloš Milutinović je jedini od naših igača koji je komotno mogao da bude svetski broj 1. On je bio Krojf pre Krojfa. Galić koji igrao kao da je ubrzan, imao je najbolji procenat u odnosu broja odigranih mečeva i golova. Na 50 i kusur utakmica, impoznatnih 37 golova. Dakle taj špic Milutinović, Galić, Zebec igrali su na brzinu, a napred je u samom špicu napada bio nenadmašni Bobek. On bi, zna se, bio kapiten tog mog idealnog tima. Imao je nesreću da bude rat kada je bio najbolji. Pričali su posle jednog meča sa Honvedom da je nadigrao čuvenog Božika, za kog je Puškaš rekao da je čak bolji i od njega iz perioda dominacije mađarske ‘lake konjice'“.

Koprivica je naveo da bi mesto u timu mogli da dobiju Radoslav Bečejac, Moca Vukotić, Bora Đorđević, a odabrao je i pomoćnika treneru Špicu.

„To bi bio Ante Mladinić“.

Izbor: Božo Koprivica; Grafika: chosen11.com

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare