Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbije godinama unazad beležila je uspehe i neuspehe, donosila radost, ali i tugu svim domaćim ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svetu, a jedina konstanta u prethodnom periodu bile su afere.

Ostavke, odlasci u penziju i brojni rastanci bez previše objašnjenja ostavljali su iza sebe prazninu kada je u pitanju konkretan razlog i povod, a novi u nizu „sukoba“ nastao je u trouglu Inter-Kolarov-FSS u kojem još nije jasno ko je žrtva gluvih telefona na relaciji Italija-Srbija.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon finala baraža i eliminacije od Škotske posle penala (6:5) u medijima se pojavila informacija da je kapiten Srbije imao zabranu od milanskog kluba da igra meč odluke za plasman na Evropsko prvenstvo, a da je u završnici susreta i odbio da uđe u igru kako bi izveo jedan od jedanaesteraca.

Kolarov je ekspresno osuđen i označen kao jedan od glavnih krivaca, i po već viđenom scenariju kofer mu je spakovan za put kojim su prethodno otišli mnogi od Radomira Antića, preko Slavoljuba Muslina, do Branislava Ivanovića i Nemanje Matića…

Ipak, da kapiten „orlova“ ne bude olako pušten niz vodu pobrinuo se selektor Ljubiša Tumbaković, koji takođe sedi na stolici sa klimavim nogama.

“Kad je Kolarov u pitanju, stvari su jasne. Smeta mi posebno medijska ujdurma kada je on u pitanju. Spinuju se stvari koje nisu proverene, Kolarov, da je postojala najmanja šansa da igra, on bi igrao. On je 15 godina reprezentativac, ima 95 mečeva u timu, i on treba nekom da se pravda, da neko ne veruje da ne može da igra. Ja sam na strani Kolarova, verujem njemu i on meni. Da je bilo male šanse da igra, igrao bi. Tadić je osetio povredu u Mađarskoj, upaljena je tetiva, zadnja loža, zato nije u sastavu naše ekipe”, rekao je selektor Srbije uoči utakmice sa Rusijom.

Istom prilikom Tumbaković je govorio i o odgovornosti za blede igre reprezentacije kako u Ligi Nacija tako i u pomenutom finalu baraža.

“Kad se slegne, kad se završi Rusija, napravićemo detaljnu analizu, tačno ćemo u glavu gađati krivce, i izvući pouke za budući rad i kvalifikacije, odnosno budući rad u reprezentaciji”, izjavio Tumbaković.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Usledila je ubedljiva pobeda nad Rusijom (5:0) kojom su potpuno neopravdano u senku pale blede igre protiv Mađarske, Turske i Škotske, a još jednom su svi od vrha FSS preko Tumbakovića do igrača ostali nedorečeni.

Posledice rastanka sa Antićem i Muslinom uprkos uspesima koje su ostvarili na selektorskoj klupi, ali i činjenica da Srbija nema dovoljno kvalitetnih fudbalera da se olako i iz godine u godinu odriče igrača kao što su Ivanović i Matić, nisu predstavljali lekcije dovoljne da konačno neko od odgovornih izađe u javnost i skine veo tajne kojim je decenijama obavijen naš nacionalni tim.

Radomir Antić izgradio je kult nacionalnog tima koji je odveo na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Stvorila se neverovatna euforija da bi „orlovi“ u poslednjem meču grupne faze preko Australije mogli da „kupe kartu“ za nokaut fazu, ali je po običaju usledio krah.

PROČITAJTE JOŠ

Pantelića, Stankovića, Vidića i drugove, nokautirali su „kenguri“, a Radomir Antić je zbog neprimernog ponašanja na meču u Johanezburgu kažnjen od FIFA sa 14.000 švajcarskih franaka i čak četiri meča zabrane vođenja tima.

Daleko više od finansijske kazne, zabolele su te utakmice u kojima „Mister“ nije mogao da vodi „orlove“, na putu ka Evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj 2012. godine.

Usledio je sukob na relaciji selektor – predsednik FS Srbije. Žestoko su se posvađali Antić i Tomislav Karadžić, da bi na kraju priča završila prevremenim raskidom ugovora, a FSS je posle izgubljenog spora u Lozani na sudu za Sportsku arbitražu morao da plati 2,36 miliona evra Antiću.

Nova bura dogodila se 2018. godine u martu, kada je Slavoljub Muslin smenjen, a odveo je ekipu na Mundijal u Rusiji. Stručnjaku koji je napravio ogroman uspeh, uskraćeno je pravo da predstavi svoj tim na najvećoj fudbalskoj smotri na planeti.

Ipak, nikada nije stiglo jasno obrazloženje zbog čega je smenjen. Da li je možda nešto „zgrešio“, ili je pak otkaz usledio zbog navodne bezidejne igre „orlova“ u poslednjim utakmicama, neposredno pred odlazak na veliko takmičenje.

„Skupa igračka“ poverena je u ruke početniku, inače Muslinovom zameniku, Mladenu Krstajiću, koji je verovatno hteo, ali nije mogao i znao više. pa je Srbija zaustavljena već u grupnoj fazi u nadmetanju sa Kostarikom, Švajcarskom i Brazilom.

Ni dan-danas javnosti nije ponuđen odgovor šta je uslovilo da se dogodi jedan takav ekperiment u kojem su najviše ispaštali Muslin i njegovi učenici.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

I kao što to obično biva sa fudbalskom reprezentacijom, nije se dugo čekalo na novu aferu, novi zavet ćutanja. Ovoga puta u centru pažnje jedan od najboljih igrača u poslednjih dve decenije nacionalnog tima –  Nemanja Matić.

Odjednom „uvređene“, povređen, a sve pod neveštim izgovorom došlo je vreme za mlađe. Nije as Mančester junajteda, kao ni mnogi njegovi prethodnici, hteo da izvlači „prljav veš“ na površinu, već se povukao u medijsku ilegalu.

Posle nekoliko dana boravka u rodnom Vrelu, gde je bio ambasador Sportskih igara mladih, odleteo je za Englesku i od tada fudbalska Srbije čeka, da joj Nemanja obrazloži ko je direktan krivac što su „orlovi“ ostali bez „kičme“ na sredini terena i čoveka koji i najteže situacije rešava najjednostavnijim pasom, potezom…

Ipak, nagoveštaj postoji da bi stvari mogle da se promene. Jer je Matić sa Ostrva, posle žustrog pisma Nemanje Vidića, u kojem je opleo po Fudbalskom savezu Srbije, poručivši da se dosta više nakaradno radilo i da sve na Terazijama treba da bude sramota, poručio da će i on imati „šta da kaže“.

A do tada, Srbija čeka. Jer je na snazi „zavet ćutanja“.

Pročitajte još: Da li Realu treba Mladenović da bi Jović tresao mreže?

Vrhuška FSS je po završetku ciklusa ispod očekivanja ostala je u potpunosti nema. Niko od čelika Saveza nije oglasio i napravio rezime, ali im je puls odalo pismo Nemanje Vidića koje je pogodilo pravo u centar. Isprovocirani rečima nekadašnjeg defanzivca iz Saveza su odgovorili preko Pantelića, ali umesto da „tačno gađaju krivce“, poslužili su se novim spinom i ostavili još jednu stranicu napola ispisanu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram