Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Rapsodija fudbalske reprezentacije Srbije protiv Rusije (5:0) na zatvaranju druge sezone Lige nacija, možda bi nekog i obradovala da "orlovi" nisu uprskali protiv Škotske, kada je to bilo najpotrebnije.

Tada se odlučivalo o sudbini – ko će na Evropsko prvenstvo. I tada je usledio najbolniji pad ove generacije. Bolno prizemljenje, otrežnjenje…

Nažalost, Srbije neće biti na Evropskom prvenstvu ni posle dve decenije. Kakva šteta. Kakva tragedija.

A, „orlovi“, ko „orlovi“, „kidaju“ te nevažne mečeve, poput ovog poslednjeg u 6. kolu Lige nacija sa Rusijom.

PROČITAJTE JOŠ

Postava koja je istrčala 18. novembra na travu stadiona „Rajko Mitić“: Rajković, Milenković, S. Mitrović, Spajić, Ristić, Radonjić, Gudelj, Maksimović, Mladenović, Mitrović, Jović, verovatno više nikada neće zaigrati zajedno.

Brojne povrede, otkazi i „korone“ su „skrojile“ Ljubiši Tumbakoviću tim, ali su momci pokazali neverovatnu želju, i kvalitet je bio na nivou, pa je sve to krunisano demoliranjem Rusije – 5:0.

Osvetila se fudbalska Srbija „zbornaji komandi“ za onaj poraz sa starta Lige nacija u Moskvi -3:1. Poniženi su učenici Stanislava Čerčešova u Beogradu i ispraćeni kući s pet komada, dok je „glava“ selektora tražena na panju.

Čerčešov se pak nije dao uzdrmati, već je visoko uzdignute glave izašao pred srpske i ruske medije na našem najvećem stadionu i suočio se s bolnim porazom. Ako mu je za utehu, Rusija će biti akter Evro.

PROČITAJTE JOŠ: Večita frka oko kapitenske trake – od Ivanovića do Tadića

Ali, to je sad potpuno nebitno. Bitno je da fudbalska Srbije žali, tuguje i plače zbog svega što se izdešavalo u poslednjih mesec i kusur dana.

Imali su Kolarov, Tadić, Mitrović i drugovi sve u svojim rukama, odlučivali o odlasku na Evropsko prvenstvo na svom terenu, protiv unapred otpisanih Škota, a onda su uprskali stvar.

I sam selektor Ljubiša Tumbaković je bez ustezanja poručio da je džaba i pet takvih pobeda kao protiv Rusije, kada nismo otišli na Evropsko prvenstvo.

„Dobra utakmica je bila, malo smo imali sreće. Igrali su momci motivisano, hteli su da se dokažu. Lepo je, ali sve bih dao da smo u drugoj utakmici bolje prošli i otišli na EP. Ali, C’est la vie’ (se la vi), to je fudbal. Čekaćemo neku drugu šansu“, rekao je Tumbaković posle utakmice za Sportklub.

Identičan slučaj kao sada u Ligi nacija, bio je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

„Orlovi“ su demolirali nesrećne Litvance na „Marakani“ 4:1, tukli su i Luksemburg dva puta (3:1, 3:2), ali kada je trebalo da se „pokažu zubi“ protiv Portugala i Ukrajine, nigde ih nije bilo.

Ukrajinci su upropastili Srbiju 5:0 u Lavovu, dok je u Beogradu bilo 2:2. I s Portugalcima je Tumbakovićeva četa podbacila na „Marakani“, gde su nas Ronaldo i drugovi napunili mrežu Dmitrovića do vrha – 4:2.

U Lisabonu je prethodno bilo 1:1. Ponovo se pokazalo da su Srbi majstori i da „kidaju“ te nevažne mečeve, dok padaju u mečevima decenije, veka….

Takva je surova realnost grogiranih „orlova“, koji još od 2000. godine nisu odleteli na završni kontinentalni turnir, dok su im se u međuvremenu „dogodila“ tri odlaska na Svetsko prvenstvo.

Premalo za naciju koja ima sedam miliona selektora i čije boje brane asovi iz Mančester junajteda, Lacija, Ajaksa, Fjorentine…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar