Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Vreme je za novo poglavlje

Fudbalski klub Juventus već neko vreme nije na dobrom glasu, prošlle sezone oduzeti su mu bodovi u Seriji A, dok u narednoj neće igrati ni u jednom evropskom takmičenju i to ne zbog plasmana u italijanskom šampionatu već odluke UEFA.

„Stara dama“ je trebalo da nastupa u Ligi konferencije u sezoni 2023/24, ali italijanski „Korijere delo sport“ preneo je da će UEFA zbog finansijskih malverzacija ranijih godina, kazniti klub iz Torina izbacivanjem na jednu sezonu iz evropskih takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ:

Ta odluka treba još da bude potvrđena, ali je već sada jasno da Juventus nije na stazama stare slave i da ga muče raznorazni problemi, prouzrkovani uglavnom lošim poslovanjem uprave kluba.

Trofeji jesu stizali u vitrine Juventusa do 2020. godine, ali nakon toga šampioni Italije postali su redom Inter, Milan i Napoli. Jasno je da „stara dama“ više nije strah i trepet, a zbog pomenutih problema sve se više priča o odlasku Dušana Vlahovića ovog leta.

Srpski napadač je u klubu tek sezonu i po, došao je kao velika nada i zalog za budućnost, ali se ispostavilo da je njegov učinak ispod očekivanog. I nije samo on kriv za to.

Vlahović je do sada za Juventus postigao 23 gola na 63 utakmice, ali treba istaći da je imao probleme i sa povredama, ali i sa stilom igre, sistemom, kao i trenerom Masimilijanom Alegrijem.

Dušan Vlahović Foto:Best Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Često je Srbin sedeo na klupi kod Alegrija bez ikakvog valjanog razloga, a kada to nije slučaj običćno je izlazio sa terena pre kraja utakmice. Zbog toga se stiče utisak da nije stigao da pokaže ono najbolje zbog čega je doveden, a kako Alegri ostaje na klupi do daljnjeg, pitanje je i kakva bi bila Vlahovićeva uloga u timu, odnosno da li bi u sezoni koja sledi dobijao više minuta i nešto bolji tim oko sebe.

Sudeći prema informacijama koje stižu iz raznih delova sveta, Vlahović je trenutno najbliži prelasku u Čelsi, iako se razgovori između dva kluba i dalje ne vode.

Ono što je jasno jeste da će Dušan napustiti Torino samo u slučaju da stigne velika novčana ponuda uz odgovarajućče lične uslove za njega. Juventus je srpskog golgetera platio više od 80 miliona i ne želi da ga pusti tek tako. Navodno, u igri je sada bar 75 miliona za transfer, a sem Čelsija u redu za Vlahovića stoji još nekoliko velikana.

Minus za Čelsi može da bude taj što ni on neće igrati u evropskim takmičenjima naredne sezone, ali postoji i nekoliko razloga zbog kojih bi Vlahoviću odlazak na „Stamford bridž“ bio dobar posao. Prvi je taj što Čelsi zaista pravi remont tima, ovog leta prodato je mnogo igrača, a „plavci“ konačno kupuje i dovede sa smislenim planom za budućnost, dok je i novi trener Maurisio Poketino željan da se dokaže na delu.

Dušan Vlahović/Foto: EPA-EFE/MICHELE MARAVIGLIA

Jasno je da Čelsiju treba jedan napadač Vlahovićevog kalibra i da bi on tamo imao pravu ulogu prvog napadača od koga će se očekivati najviše golova.

Čelsi jeste imao očajnu sezonu iza sebe, ali postoji jasna želja i plan svih u klubu da se vrate na staze stare slave i u Vlahoviću mogu dobiti figuru koja će im to omogućiti.

Bitna stvar u pregovorima može da bude i sama Premijer liga, koja nezvanično važi za najbolju i najzanimljiviju na svetu. Odlazak tamo za Vlahovića bio bi poseban izazov, jer ukoliko bi u Engleskoj dostigao vrhunac svoje karijere niko više ne bi imao pravo da ga kritikuje i dovodi u pitanje njegov kvalitet.

Da li je jedna sezona van evropskih takmičenja vredna žrtve, najbolje će proceniti Dušan, a Čelsi će verovatno za njega morati da ponudi nešto više od 60 miliona, koliko se spominjalo.

Kada smo kod Premijer lige, vredi pomenuti da su za Vlahovića bili zainteresovani Arsenal, Totenhem i Mančester junajted.

„Tobdžije“ će se teško ovog leta odlučiti za Vlahovića, jer su već doveli željena pojačanja i imaju prvog špica u liku Gabrijela Žezusa. Totenhem nije atraktivna destinacija za Vlahovića, jer „pevci“ i trofeji jednostavno ne idu u istu rečenicu, a neće igrati ni u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se tiče Junajteda, potencijalni dolazakna „Old Traford“ mogao bi da bude pun pogodak. Ozbiljnih priča o tom transferu još uvek nema, jer je Erik ten Hag trenutno fokusiran na dovođenje nekih drugih igrača, ali ne i napadača. Međutim, jasno da će uskoro „crveno đavoli“ morati da potraže i pravog špica, jer je to ono što im fali sada već dugi niz godina.

Vlahović je mlad, ima samo 23 godine i mogao bi veoma lako da se uklopi u sistem Junajteda, gde bi imao odličan vezni red iza sebe, kao i igrače sličnih godina.

Ipak, treba znati da je srpski reprezentativac daleko od ovog transfera i da postoji nekoliko klubova koji su u trci za ovaj potpis ispred Junajteda, koji će igrati u Ligi šampiona i to sa ozbiljnim ambicijama.

Najpoznatiji fudbalski insajder Fabricio Romano preneo je da je Vlahgovć jedan od četiri napadača na koga su oko bacili čelnici PSŽ-a. Francuski šampion je već ostao bez Lionela Mesija ovog leta, na izlaznim vratima je i Kilijan Mbape, dok ni sudbina Nejmara nije baš kristalno jasna. Zbog toga mnogi predviđaju da bi na „Parku prinčeva“ uskoro mogla da počne nova epoha, a da bi Vlahović mogao da bude jedan od ključnih igrača.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Sa PSŽ-om Vlahović bi dobio priliku da nastupa u Ligi šampiona, ali francuska liga ne može baš ravnopravno da se poredi sa Premijer ligom, stoga je pitanje gde Srbin zaista želi da ode. Činjenica je i da će PSŽ-u za trofej Lige šampiona biti potrebno mnogo više od potpisa Vlahovića.

Zainteresovanih strana ima i u Španiji gde prednjači Real Madrid, koji je početkom leta ostao bez Karima Benzeme, dugogodišnje zvezde tima i prošlogodišnjeg osvajača „Zlatne lopte“.

Real jeste doveo Hoselua iz Espanjola, ali jasno je da se na njega ne gleda kao na glavnu opciju, pogotovo ne na duge staze. Međutim, kako ni Vlahović nije sasvim dokazan napadač na najvećoj sceni, pitanje je da li bi dobio poverenje uprave Reala koja je i te kako zahtevna i teško podnosi neuspehe.

Pominjalo se i da bi Atletiko mogao da dovede Vlahovića, ali pitanje je koliko bi defanzivni sistem igre Dijega Simenonea odgovarao srpskom napadača, koji je poznat po tome što je gladan golova. Odlazak u Atletiko u ovom trenutku možda i ne bi bio baš dobar potez za Srbina, koji definitivno može korak više.

Foto: EPA-EFE/ROBERTO BREGANI

I na kraju dolazimo do Bajerna, koji je već dugo u potrazi za zamenom za Roberta Levandovskog, koji je pre godinu dana pojačao Barselonu i tamo imao sjajnu sezonu.

Prva meta Bavaraca je Hari Kejn, ali pregovori ne idu kao po loju i veliko je pitanje da li će Englez napustiti Totenhem, gde ima status legende, ali bez trofeja.

Kako je izjavio Uli Henes, počasni predsednik Bajerna, Vlahović je dobar napadač, ali…

„Nije imao dobru sezonu, ali se dokazao pre toga u Fjorentini, manjem klubu. Mislim, ipak, da nije u prvom planu u ovom trenutku“, rekao je Henes.

Bajernu novac nije problem, za napadača želi da izdvoji koliko god treba, ali u klubu žele da opcija bude maksimalno pouzdana, što u ovom trenutku za njih Vlahović baš i nije.

Dušan Vlahović
Dušan VlahovićFoto: Tanjug/Spada/LaPresse via AP

Potencijalni odlazak u Bundesligu takođe bi mogao da bude odličan skok za Vlahovića, koji želi da se bori za trofeje, a teško je da za to postoji bolja sredina od Bajerna, koji suvereno vlada Nemačkom, a konstantno je u borbi i za „ušati“ trofej Lige šampiona.

Sve u svemu, pred Vlahovićem je teško leto, moraće da donese izuzetno važnu odluku, jednu od najvećih u svojoj karijeri, jer pred njim su najbitnije godine za razvoj i napredak. Deluje kao da bi odlazak u Premijer ligu bio najbolji potez, ali kada znate da su u igri za vas i velikani poput PSŽ-a, Reala i Bajerna onda znate da vredite i da ste na ceni koju uskoro treba i da opravdate.

BONUS VIDEO Vlahović: Sve što se priča su gluposti i nebuloze

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar