Olegário Tolói de Oliveira (
Olegário Tolói de Oliveira Foto: wikimedia.org

Olegario Toloi de Oliveira, poznatiji kao Dudu, nekadašnji reprezentativac Brazila i legenda tamošnjeg fudbala, preminuo je u 85. godini.

Ovaj fudbaler je kao zadnji vezni sa Palmeirasom osvojio pet titula prvaka Brazila, a za ovaj klub je igrao od 1964. godine do 1975. i na 609 mečeva postigao je 25 pogodaka.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako su ga ljubitelji fudbala znali po nadimku Dudu, među saigračima je zbog jednostavnosti kojom je igrao fudbal i dopuštao saigračima oko njega da se „razlete“, bio pznat kao „nosač klavira“, a u tandemu sa legendarnim Ademirom da Gijom činio je motor Palmeirasa.

Ademir je inače više puta istakao da je upravo Dudu najzaslužniji za to što je imao dovoljno prostora da pokaže svoj ogroman talenat, što mu je donelo nadimak „Uzvišeni“.

A zbog Dudua je promenjeno i jedno od najstarijih pravila u ovom brazilskom klubu. Naime, prema statutu bistu u okolini stadiona mogli su da dobiju samo igrači koji nikada u karijeri nisu odigrali meč protiv Palmeirasa. Kako je u dresu Ferovarije, iz koje je i stigao u Palmeiras, odmerio snage sa klubom u kom je stekao slavu, nije mogao da dobije tu čast.

Ipak, statut Palmeirasa je promenjen 2015. godine, da bi 7. novembra 2016, na rođendan čuvenog fudbalera, podignuta bista pred stadionom Palmeirasa.

Za reprezentaciju Brazila odigrao je 13 utakmica, uz jedan postignut gol.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar