Foto: Marko Metlas / imago sportfotodienst / Profimedia

Dragan Stojković, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, više nije poznat pod nadimkom Piksi, a za sve je kriv novi poraz "orlova" u Ligi nacija.

Stojković i Srbija izgubili su meč od Španije (3:0) u četvrtom kolu A4 Lige nacija i to je bilo dovoljno da raspoloženje postane alarmantno među navijačima naše reprezentacije.

Veoma su male šanse sada da se Srbija nađe u četvrtfinalu elitnog takmičenja, ali Srbi su poznati kao duhovit narod i uvek pronađu vremena za šalu.

PROČITAJTE JOŠ

Tako su Draganu Stojkoviću promenili nadimak i to u više različitih verzija. Prvi od nadimaka koji je našao na popularnost među Srbima jeste „Kiksi“ koji objašnjava neke lošije nastupe reprezentacije.

Zatim je kao ozbiljan kandidat iskočio i nadimak „Bosanac“ zbog toga što selektor Srbije deli ime i prezime sa poznatim harmonikašem, koji radi kao kompozitor i producent.

Dragan Stojković Piksi protiv Slovenije
Foto: Starsport

Jedan od onih nadimaka o kojima je selektor i ranije pričao glasi „Viski“.

„Igrači moraju da paze na to. Kao što ja moram da pazim, jer ovde neko želi da me napravi alkoholičarem u toj svojoj frustraciji. Niti sam pristalica alkohola, niti ga konzumiram. Nemam ništa protiv. Ali, ne treba da mi se kače neke karakteristike sa kojima ja nemam nikakve veze“, rekao je nedavno Stojković.

Kako selekcija Srbije u velikim utakmicama već duže vreme ne može da pronađe pravu igru, navijači sreću traže upravo u ovakvim komentarima.

Zbog čega je Dragan Stojković dobio nadimak Piksi?

„Pa mene svi zovu Piksi. Po onom crtanom junaku. Kad dođe 19 časova i 15 minuta, ostavljam sve… Drugove, devojke, šetalište, hranu… Žurim i jurim pred TV ekran da gledam Piksija. Voleo bih ako biste uz ovaj naš razgovor stavili naslov Piksi“, objasnio je nekad 18-godišnji Stojković.

Šanse Srbije i Piksija u Ligi nacija

Moglo je da bude bolje, ali ni ovo nije loše po Srbiju. Švajcarska i Danska podelile su bodove nakon što su u 4. kolu grupe 4 A divizije Lige nacija odigrali bez pobednika, 2:2.

Loše je to što opstanak u A diviziji još uvek nije i matematički rešen. Dobra stvar je to što „orlovi“ još uvek drže najveći deo svoje sudbine u svojim rukama.

Foto: Starsport

Trenutno, Španija je prva na tabeli sa 10 bodova, Danska ima sedam na drugom mestu, Srbija je treća sa četiri, a Švajcarska ima jedan bod.

„Orlovima“ su preostala još dva meča, protiv Švajcarske 15. novembra u Cirihu, te Danske tri dana kasnije u Leskovcu.

I oba imaju veliku težinu za izabranike Dragana Stojkovića.

Prvo sledi gostovanje Švajcarskoj, gde bi pobeda ili remi doneli sigurno mesto u plej-ofu i borbi za opstanak u A Ligi nacija. No, mnogo bitnije su implikacije koje bi ta dva meča mogla da imaju na kvalifikacije za Svetsko prvenstvo.

Foto: Marko Metlas / imago sportfotodienst / Profimedia

Naime, drugo mesto na tabeli znači i čekanje rivala iz prvog šešira. Pobeda na Švajcarskom uz remi Španije i Danske ili trijumf aktuelnog prvaka Evrope u duelu ove dve selekcije znači i šansa Srbije da u Leskovcu pobedom nad Skandinavcima preskoči ovu zemlju na tabeli i prođe dalje.

Ukoliko, pak, Srbija odigra nerešeno, „orlovima“ je neophodno da Danci dožive poraz od Španije kako bi u poslednjem kolu bilo koja pobeda značila prolaz dalje.

Ukoliko se dogodi da i Srbija protiv Švajcarske, odnosno Danska protiv Španije zabeleže isti rezultat (bilo da su u pitanju pobeda, remi ili poraz), „orlovi“ bi u poslednjem kolu morali da savladaju Dansku sa tri ili više golova razlike kako bi obezbedili prolaz dalje u međusobnoj gol-razlici.

BONUS VIDEO Dragan Stojković Piksi posle poraza od Danske u Kopenhagenu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare