Foto: youtube.com

Na današnji dan pre tačno 30 godina, Crvena zvezda je postala šampion Evrope kao prvi i jedini klub iz Srbije kojem je to pošlo za rukom.

PROČITAJTE JOŠ

Tog 29. maja 1991. godine fudbaleri Zvezde su u finalu Kupa šampiona savladali Olimpik iz Marselja rezultatom 5:3, posle penal serije.

Crveno-beli su osvajanjem ovog trofeja napravili najveći uspeh u istoriji ne samo srpskog, već i jugoslovenskog fudbala.

Zvezda je na stadionu „Sveti Nikola“ započela meč vrlo čvrsto, pa je tako regularni deo utakmice završen bez golova, a onda su usledili penali.

Stevan Stojanović je u prvoj seriji jedanaesteraca odbranio šut Manuela Amorosa, što se pokazalo kao odlučujeće jer su igrači beogradske ekipe bili nepogrešivi sa bele tačke. Poslednji, penal koji je sve rešavao izveo je Darko Pančev.

On če ostati upamćen i po legendarnom komentaru Milojka Pantića koji je prenosio finalni meč i koji se i dan danas vrti na mnogim špicama.

„Darko Pančev i Olmeta oči u oči. Crvena zvezda je šampion Evrope! Crvena zvezda je pobednik Kupa šampiona. Najveći uspeh jugoslovenskog klupskog fudbala.Darko, Darko, Darko…“.

Precizni u penal seriji bili su redom i Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić i Siniš Mihajlović.

Dragan Stojković Piksi, koji je tada već bio fudbaler Olimpika, protiv svog nekadašnjeg kluba nije počeo utakmicu jer se navodno nije osećao dobro dan ranije, pa ga je trener uveo na teren tek u nadoknadi vremena.

Zahvaljujući ovom uspehu Crvena zvezda je ušla u svetsku fudbalsku elitu, koju čine 22 kluba, osvajača prestižnog trofeja.

Među „besmrtne šampione“ ušli su: Stevan Stojanović, Duško Radinović, Slobodan Marović, Vladimir Jugović, Refik Šabanadžović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Robert Prosinečki, Dejan Savićević, Siniša Mihajlović, Darko Pančev, Dragiša Binić, Vlada Stošić, Goran Vasilijević, Ivica Momčilović, Željko Kaluđerović, Milić Jovanović, Goran Jurić, Rade Tošić, Vladan Lukić i Ljubiša Milojević.

Svi oni izabrani su za „Šestu Zvezdinu zvezdu“ i svrstali se u red zajedno sa klupskim legendama Rajkom Mitićem, Dragoslavom Šekularcem, Draganom Džajićem, Vladimirom Petrovićem Pižonom i Draganom Stojkovićem Piksijem.

Na putu do krova Starog kontinenta Crvena zvezda je te sezone eliminisala Grashoper (1:1, 4:1), Glazgov Rendžers (3:0, 1:1), Dinamo iz Drezdena (3:0, 2:1) i minhenski Bajern (2:1, 2:2).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare