Darko Pančev, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde kaže u razgovoru za Nova.rs da i dalje aktivno prati partije crveno-belih.

Zvezda je ove godine četvrti put zaredom osvojila titulu prvaka Srbije i još jednom će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona u kojoj je učestvovala dvaput.

PROČITAJTE JOŠ:

Oba puta to se desilo pod trenerom Vladanom Milojevićem koji je 2017. uveo crveno-bele i u Ligu Evrope. Prošle godine to je učinio i Dejan Stanković.

„Zvezda je napravila dobre rezultate. Pratim ih apsolutno, jako mi se sviđa ono što je radio trener Vladan Milojević, koji je na neki način, po mom mišljenju zajedno sa Mitom Mrkelom, Zvezdanom (Terzićem) i ostalima u klubu, napravio kostur ekipe. Posle su sve to spajali sa novim igračima. Tako da, imali su uspeh, kontinuitet, prvaci su već nekoliko godina, u Evropi isto uspešni. Sve je to za pohvalu“, ocenjuje Pančev za Nova.rs.

Kada je reč o Severnoj Makedoniji, Vardar je prešao kratak put od šampiona države, do tima koji je ispao iz lige.

„Retko ko spominje ono što je falilo Vardaru u Makedoniji, pa je ispao iz lige. Bez para države, ili ko sad sve rešava da se pomogne klubovima, bez tih para za Zvezdu i Partizan, teško da bi oni mogli da dođu do nekog većeg nivoa“, napominje Pančev.

Skoplje, Darko Pančev, bivši fudbaler, intervju
Darko Pančev Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetio je i na period iz 2010. kada Zvezdi nije išlo dobro, odnosno kada je klub pozivima da se šalju poruke na „2344“ slao i apele za spas.

„Sećamo se mi pre toga kad nije bilo para, kako je Zvezda funkcionisala sa tim problemima. To gledamo sada na primeru Vardara. Ovo potenciram kao primer da se pomaže brendovima koji vraćaju. Sve je to popularizacija za državu, pa se kroz Evropu vraća ono što se uloži u klubove. U Makedoniji sve to ide teže“, kaže Pančev.

Vardar je u fudbalu bio šampion države, a u rukometu i prvak Evrope. Pančev ne želi da poredi dva sporta, jer fudbal smatra kompleksnijim.

Zvezda proslava titule
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Velika je greška kad se upoređuje fudbal sa drugim sportovima. Mnogo je manje para, lakše je doći do uspeha u rukometu. Dovedeš četiri, pet vrhunskih igrača i ti si već favorit za titulu u Evropi, u fudbalu nije tako. Mnogo je teže sve to napraviti, više vremena treba. Pa pogoditi igrače, ima tu puno peripetija. Ipak je fudbal, fudbal. Ne bih ga upoređivao sa ostalim sportovima. Fudbal je iznad svega i šteta što se nije ovde više ulagalo i pomagalo“.

Sergej Samsonenko, ruski milioner jedno vreme je bio pokrovitelj kluba, ali to Darko opisuje kao veliku ironiju.

„Vardaru je potrebno da se finansijski stabilizuje. Najveća ironija je što su Vardar kao klub vodili multimilioneri. Taj Rus koji je sam po televizijama pričao da je multimilioner, sa još jednim njegovim partnerom koji je isto milioner, a Vardar ispadne u drugu ligu zbog nemanja para. Nije samo da ljudi imaju novac, nego da ozbiljno investiraju. Ali šta je to bilo, nikad ne možeš da znaš tačno“, kazao je Darko Pančev.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare