Foto: EPA-EFE/Mats Torbergsen

Fudbaleri Crvene zvezde protiv Bode Glimta od 21.00 u borbi za plasman u Ligu šampiona dotatan podstrek imaće i u istorijskim rezultatima protiv timova iz ove skandinavske zemlje, ali jedan niz dug skoro 38 godina upozorava na oprez.

U dosadašnjoj istoriji tima sa Marakane, Zvezda je protiv Norvežana igrala 11 puta.

Od toga, crveno-beli su zabeležili šest pobeda , uz jedan remi i tri poraza, te gol-razliku 23:10.

PROČITAJTE JOŠ...

Gledajući samo stadion Crvene zvezde, na prethodna četiri susreta slavili su tri puta, uz jedan neuspeh i gol-razliku 12:2.

Prvi duel Zvezda je protiv Norvežana u Beogradu odigrala u šesnaestini finala Kupa šampiona 1. oktobra 1980. godine protiv Vikinga. Prvo je u Norveškoj rezultat bio 3:2 za crveno-bele, da bi u Beogradu tim Vikinga savladan sa 4:1 – tada su golove postigli Boško Đurovski, Rajko Janjanin, Vladimir Petrović Pižon i Srba Stamenković.

Naredni meč protiv tima iz Norveške je odigrala u Beogradu dve godine kasnije, kada je 29. septembra Lilestrem došao u Srbiju nakon 4:0 za crveno-bele u Norveškoj. I u Beogradu su crveno-beli slavili ubedljivo, 3:0, i prošli u osminu finala Kupa pobednika kupova. Dva gola je tada postigao Milko Đurovski, dok je jedan bio delo Konstantina Đurića za ukupnih 7:0.

Treći dvomeč sa Norvežanima, i ujedno šestu vezanu pobedu, crveno-beli su zabeležili u novembru 1986. godine, kada je posle 3:0 u Norveškoj bilo 4:1 u Beogradu protiv ekipe Rozenborga u osmini finala Kupa šampiona. Tada su po dva puta mrežu rivala tresli Bora Cvetković i Mitar Mrkela.

Ovo je ujedno bila i poslednja pobeda Zvezde nad Norvežanima, pošto su u 21. veku Skandinavci preuzeli primat – na jedinoj utakmici koja je od 2000. godine odigrana u Beogradu protiv tima iz Norveške, Rozenborg je u drugom kolu Kupa UEFA 27. novembra 2003. godine pred punom Marakanom, nakon 0:0 u Norveškoj, slavio sa 1:0, pa je zaustavljen tim za koji su tada, između ostalih, igrali Nemanja Vidić, Dragan Mladenović, Bojan Đorđić, Nikola Žigić a na golu bio Vladimir Dišljenković…

To znači da je Zvezda poslednji put savladala ekipu iz Norveške pre 37 godina, devet meseci i 23 dana.

A krajnje je vreme da niz dug 13.811 dana konačno bude prekinut.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar