Foto:News Images / ddp USA / Profimedia

Mitrović je kralj Čempionšipa, neka se spremi engleska elita

Srpski fudbaler Aleksandar Mitrović i zvanično je proglašen za najboljeg igrača Čempionšipa u ovoj sezoni, a za samo tri utakmice moći će da se kaže da je zvanično i najbolji strelac tog takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ:

Mitrović je protiv Bornmuta proteklog vikenda postigao jedini gol za Fulam u remiju 1:1, čime je došao do brojke od 41 gola u sezoni.

Oborio je rekord Ajvana Tonija, koji je prošle sezone stigao do 31 gola u dresu Brentforda. Za razliku od njega, srpski golgeter je sa svojim timom izborio direktnu promociju u Premijer ligu i to sa prvog mesta na tabeli.

Mitrović je pored 41 gola na 41 utakmici upisao i sedam asistencija, a po drugi put u karijeri biće proglašen za najboljeg strelca u drugom rangu engleskog fudbala. Prvi put je to bio u sezoni 2019/20. kada je Fulam na njegovim krilima takođe izborio povratak u elitu, ali je Mitrović tada imao 26 golova na svom kontu.

Zahvaljujući impresivnom golgeterskom učinku u poslednjih deset meseci, Srbin se popeo na 13. mesto večne liste strelaca u Čempionšipu. Mitrović je trenutno na 83 gola, dok je prvi Bili Šarp sa 128 pogodaka, ali i 238 utakmica više.

Ostala su mu tri kola i mečevi sa Notingemom, Lutonom i Šefild junajtedom, kako bi pokušao da prestigne Gaja Vitingema, koji je u sezoni 1992/93. postigao 42 gola u drugoj ligi Engleske.

Aleksandar Mitrović, FK Fulam
Aleksandar Mitrović, FK Fulam; Foto: James Marsh / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dominaciju bivšeg igrača Anderlehta i Partizana potvrđuje i podatak da je on sam efikasniji od tri ekipe u Čempionšipu. Od Mitrovića su neefikasniji Hal sa 39, Piterboro sa 38 i Barnsli sa 32 gola.

Postoji i statistika koja kaže da bi Fulam bez Mitrovića ove sezoni bio tek 10. u ligi sa 63 boda, dok bi samo sa njegovim golovima tim bio sedmi na tabeli.

„Kotidžersi“ su postigli 99 golova ove sezone i imaju čak 33 više od Bornmuta, koji je drugi najefikasniji.

Međutim, ostaje pitanje koliko će Fulam moći u Premijer ligi naredne sezone? Već se ranije dešavalo da Mitrovićeva ekipa dominira u drugoj rangu, a potom u Premijer ligi bude ubedljivo u zoni ispadanja. Sada je na klupi Marko Silva, koji je sklopio tim, čini se baš po meri, a reči hvale za Portugalca imao je i Mitrović.

„Otkako je došao novi menadžer, stvorili smo naš stil igre i nekako mi je to odgovaralo, baš kao i svima u ekipi. On izvlači najviše od svojih igrača. Posle onakve sezone prošle godine u Premijer ligi, bilo je teško nastaviti jer je mentalitet bio na niskom nivou. Znamo koliko je ova liga naporna, nije lako vratiti se u Čempionšip. Pokazali smo želju da držimo vrh lige od prve utakmice“, izjavio je najbolji strelac u istoriji srpske reprezentacije.

Foto:Simon Dael / Shutterstock Editorial / Profimedia

Podatak koji može biti ohrabrujuć je taj da je golgeter Fulama zatresao mrežu više puta nego devet timova iz Premijer lige ove sezone. Treba napomenuti daje Mitrović odigrao 41 utakmicu, dok su premijerligaši na 33. Srbin je efikasniji od Njukasla (40), Sautemptona (38), Lidsa (38), Evertona (34), Vulverhemptona (33), Votforda (31), Brajtona (29), Barnlija (28) i Noriča (22).

Ne treba zaboraviti da Premijer liga važi za najbolju ligu na svetu, u kojoj igraju najbolji defanzivci, poput Virdžila van Dajka, Ejmerika Laporta, Rubena Diaša… Mitrović do sada nije imao mnogo uspeha kada se susretao sa njima, ali za sve postoji prvi put. Kada bi Srbin u Premijer ligi nastavio da pruža partije od ove sezone, Fulam bi sigurno imao izgledne šanse da obezbedi opstanak. Do tada uživajmo u njegovim bravurama kako za klub, tako i za reprezentaciju.

BONUS VIDEO Mitrovićev 41. gol u sezoni, tresao mrežu i Bornmutu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare