Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović, Fudbaleri Srbije
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Srpski golgeteri među najboljima u Evropi

Fudbaleri Srbije pružaju vanserijske partije u svojim klubovima ove sezone, a udarne igle našeg nacionalnog tima grabe ka neverovatnih 100 golova u jednoj sezoni.

PROČITAJTE JOŠ:

Pet igrača o kojima je ovde reč su Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Dušan Tadić, Sergej Milinković-Savić i Filip Kostić.

Svi zajedno postigli su čak 89 ligaških golova ove sezone, u kupovima su postigli još četiri, a u evropskim takmičenjima dodali su još šest pogodaka.

Najviše se istakao Mitrović, koji je bio najzaslužniji za to što je Fulam izborio prvo mesto u Čempionšipu i povratak u englesku elitu. Srpski golgeter zatresao je mrežu čak 41 put tokom prvenstva, čime je pomerio sve granice.

Oborio je rekord Ajvana Tonija, koji je imao 31 gol u Čempionšipu, a na putu je da obori i rezultat Gaja Vitingema, koji je davne sezone 1992/93. postigao 42 gola u drugom rangu engleskog takmičenja.

Mitrović je i najbolji strelac reprezentacije Srbije u fudbalskoj istoriji, a zahvaljujući njemu „orlovi“ su overili i vizu za Katar i ovogodišnji Mundijal.

Drugi najbolji strelac kada je reč o Srbima je očekivano Dušan Vlahović. Golgeter Juventus trenutno je na koti od 23 gola u prvenstvu i drugi je na listi strelaca iza Čira Imobilea, koji ima dva više.

Dušan Vlahović Foto: REUTERS/Alberto Lingria

Vlahović je šest od ta 23 gola postigao u dresu bivšeg kluba, tačnije Fjorentine. Od dolaska u „staru damu“ zatresao je mrežu šest puta u prvenstvu, a upisao je i jednu asistenciju.

Dušan je osim ligaških golova, tresao mrežu i tri puta u Kupu, dok mu je u prvom nastupu u Ligi šampiona bila potrebna samo 31 sekunda za gol, žrtva je bio Viljareal. Nažalost, to mu je bio i jedini, pošto je Juventus poražen upravo u tom dvomeču od „žute podmornice“ ukupnim rezultatom 4:1.

Znajući kakva dva napadača imamo, biće zanimljivo videti za koju formaciju će se odlučiti selektor Dragan Stojković Piksi, kako u Ligi nacija u junu, tako i na Mundijalu u novembru i decembru.

Kada je reč o italijanskim klubovima dolazimo do još jednog Srbina – Sergeja Milinkovića Savića. Srpski vezista je sa Imobileom najbolji tandem u prvenstvu, a zajedno imaju 34 gola (Sergej postigao devet).

Sergej Milinković Savić Foto: Fabrizio Corradetti / LaPresse / Profimedia

Sergej je blizu fudbalskog dabl-dabl učinka, pošto je već sakupio deset asistencija u Seriji A i nedostaje mu još jedan pogodak. On je sa Lacijom igrao i u Ligi Evrope, ali nije uspeo da se upiše u strelce na osam nastupa.

Onaj koji je to uspeo i to tri puta je Filip Kostić. Levo krilo Ajntrahta je najzaslužnije što je tim prošao u polufinale Lige Evrope, jer je u revanšu protiv Barselone postiglo dva gola. Frankfurt je u tom meču slavio sa 3:2, a nakon remija 1:1 u prvom duelu bilo je jasno ko će u polufinale.

Kostić pored tri gola u Ligi Evrope ima i pet asistencija. U nemačkoj Bundesligi stoji još bolje – četiri gola i devet uspešnih dodavanja.

Filip Kostić, FK Barselona
Filip Kostić, FK Barselona; Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Onaj koji iz godine u godinu oduševljava fudbalsku javnost je Dušan Tadić, koji se sa Ajaksom nalazi nadomak nove titule u Holandiji.

Tadić je jedan od najbitnijih šrafova u redovima „kopljanika“, a u prvenstvu ima 12 golova ove sezone. Ipak, ono po čemu se mnogo više izdvaja su asistencije. Srpski reprezentativac ih ove godine ima čak 17 i neprikosnoven je kada je reč o ligama širom Evrope.

Kapiten Ajaksa postigao je još dva gola u Ligi šampiona ove sezone, ali se njegova avantura zavšila u osmini finala, pošto su „kopljanici“, pomalo i neočekivano, poraženi od Benfike sa 3:2 u ukupnom skoru. Ajaks je neuspeh doživeo i u Kupu, gde je u finalu poražen od PSV-a sa 2:1. Tadić je na putu do finala samo jednom tresao mrežu.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kada se saberu svi učinci naših glavnih igrača dobije se zbir od 99 golova ove sezone. Takvim uspehom može da se pohvali malo koja zemlja na svetu, a da li će izabranici Dragana Stojkovića Piksija nastaviti da pokazuju maestralne igre i u reprezentativnom dresu ostaje da se vidi do kraja ove godine.

BONUS VIDEO Mitrovićev 41. gol u sezoni, tresao mrežu i Bornmutu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar