Šerif Endiaje
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©)

Ponekad je potrebno samo malo vere. Ponekad malo više. Ipak, vera je uvek znala da dugoročno donese rezultate i to su primeri koje ne viđamo često u srpskom fudbalu.

Šerif Endiaje je na 174. večitom derbiju uradio ono što nije viđeno 56 godina.

PROČITAJTE JOŠ

Postigao je tri pogotka u pobedi nad Partizanom sa 4:0, a poslednji put je to viđeno 1968. godine kada je Stevan Ostojić stigao do het-trika u pobedi crveno-belih nad Partizanom sa 6:1.

Pre toga su strelci het-trika bili Jovan Jezerkić, Marko Valok za Partizan i Milan Galić koji je u 31. derbiju pogodio tri puta za Partizan.

Šerif se našao na dnu prethodne zime, a bio je jedan od prvih projekata Vladana Milojevića po preuzimanju dirigentne palice od Baraka Bahara.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©)

Video je Milojević odmah šta bi mogao da mu donese klasična devetka u vidu Šerifa, ali navijači nisu bili ubeđeni u to. Sada je uspeo da ih razuveri zauvek.

Ne samo da je postigao pogodak, već je i stigao do šest golova na pet mečeva. Izjednačio se po broju golova na derbiju sa Ivanom Toplakom i Mocom Vukotićem. Više su samo Valok (13), Dragan Džajić i Bora Kostić (9), Tomašević i Galić (8), Filipović i Milko Đurovski (7).

„Obavili smo razgovore s njim, njegova želja je da ostane. Radiće se s njim na psihološkom planu, potpuno mu je bila razbijena glava. Previše je gledao komentare na društvenim mrežama. Ovo što je pružio, to nije bio Šerif. U Turskoj je davao golove, a svi znamo da je tamošnja liga jača. Možda mu je trebao period adaptacije, za sada ostaje“, rekao je Zvezdan Terzić januara ove godine.

Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Endiaje je brzo shvatio da može da se osloni na Milojevića.

“Izuzetno cenim Milojevića i našu saradnju, reč je o odličnom treneru. Takođe, radi se o čoveku sa izuzetnim karakterom, a smatram i sebe takvim, tako da zajedno možemo mnogo toga. Videli su svi koliko sam slobodnije delovao na terenu kada je Milojević došao. Dao mi je samopouzdanje i smatram da sam mu vratio to. Nastavićemo tamo gde smo stali”, poručio je napadač Zvezde.

Milojević je ranije otkrio kako je radio sa njim.

„Kada sam prvi put razgovarao sa njim bio je jako utučen. Treba da budete i psiholog, to je možda i najbitnija stvar u današnjem trenerskom poslu. Šerif ima svoj kvalitet, nadam se da će da izvuče i svoj maksimum. Kao i svaki igrač, on ima ono što ima i treba da izvuče svoj maksimum. Ono što nema, jako je teško da tražimo to od njega. Verujte mi, od prvog dana smo pričali, razgovarali otvoreno. Rekao sam mu da verujem u njega kao što verujem u sve ostale. Jako dobro je odradio pripreme, radi dosta za ekipu. Možda se to ne vidi od tolikog umora.“

Učinak Endiaje u večitim derbijima

23. 9. 2024. Superliga, Partizan – Crvena zvezda 0:3 – tri gola
24. 4. 2024. Kup, Crvena zvezda – Partizan 2:0 – bez pogotka
20. 4. 2024. Superliga, Crvena zvezda – Partizan 3:2 – jedan gol
9. 3. 2024. Superliga, Crvena zvezda – Partizan 2:2 – jedan gol
20. 12. 2023. Partizan – Crvena zvezda 2:1 – jedan gol

BONUS VIDEO Aleksandar Jovanović posle 174. večitog derbija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare