Foto: Starsport

Fudbaleri Srbije pobedili su Švajcarsku sa 2:0 u Ligi nacija u Leskovcu i ulepšali veče za oko sedam, osam hiljada navijača "orlova". A veče je krenulo potpuno drugačije.

„Tepanje li je?“, mrtav hladan i smiren kao da gleda loto, pitao je čovek iza mene dok je ispred stadiona „Dubočica“, oko sat vremena pred meč nastajao kurcšlus.

PROČITAJTE JOŠ:

Krenulo je kao guranje i komešanje, preraslo je u tuču i povike „ej, boli, boli“, dok su policajci sa rukama iza leđa vodili nekoliko ljudi.

Bilo je i onih koji su sabili u pod i kad vidiš takvu scenu, ne možeš da ne pomisliš: Čoveče, pa šta su uradili da ih ovako razvlačite?!

Tuča navijača s policijom pred Švajcarsku – nije mirisalo na dobro

Nešto kasnije od kolege koji je bio odmah pored makljaže čujem da je zato što su hteli da unesu zastave „Nema predaje“ i mapom Kosova i Metohije na tribinu.

Pomešaj gužvu, možda malo alkoholne hrabrosti i nabusitosti sa nervozom policajaca jer se znalo da na meč dolazi Aleksandar Vučić i dobije se ovako loš uvod u sudar sa Švajcarskom.

Foto: Starsport

Čovek koji je u poslednjih 12 godina uradio sve kontra prisustvu Srbije i njenih institucija na Kosovu i Metohiji, sedeo je nekoliko desetina metara od mesta na kom su mlatili ljude zbog neke zastave.

Isti čovek je sedeo nekoliko desetina metara i od mesta gde su pre toga dovozili decu iz Kosovske Mitrovice kombijem pod pratnjom policije sa „RKS“ tablama.

Kapiten odigrao kapitenski i „zarazio“ ostale energijom

Kad to kao čovek vidiš ne može da ti se ne skupi kiselina u želucu. Budeš ljut, ogorčen, pa čak i besan.

A onda te Aleksandar Mitrović i reprezentacija Srbije nateraju da to staviš po strani i zaboraviš bar na 90 minuta, ili koji minut više. I hvala im na tome.

Foto: Starsport

Od starta se znalo da Švajcarska neće biti prijateljski dočekana u Leskovcu, a kako bi i mogla posle svega što se dešavalo od 2018. naovamo?

Više se pred utakmicu pričalo o Granitu Džaki i Đerdanu Šaćiriju i njihovim provokacijama nego o fudbalu. U jednom trenutku sam se čak slučajno našao među grupicom švajcarskih navijača koje je policija pratila kao da smo na derbiju Zvezde i Partizana.

Okruženi kordonom, ofarbani u crveno-bele boje i maske, bili su živopisan prizor. Pa ipak čuvani kao da su ultrasi. Sve je to bila zasluga politike i cirkusa koji su zbog Kosova pravili Šaćiri i Džaka.

Foto: Starsport

Dragan Stojković Piksi je sve to pred meč probao da vrati na fudbalski teren tako što je rekao da je „Džaka za njega jedan od najboljih veznjaka u Evropi“ i uradio je pravu stvar.

Džaka je, pak, verovatno dobio dobronameran savet da ne pravi cirkus sa simbolima Kosova ili Albanije, što je radio u Rusiji i Kataru.

Ma kakva tuča i provokacije, gledaj Mitrov gol, čoveče!

Ovde bi ipak bilo previše. Mitrović je dva puta do sada igrao protiv Švajcarske na velikim takmičenjima, isto toliko puta je davao golove i ostajao kratak i za bod.

Švajcarska je u Rusiji na Mundijalu dobila sa 2:1, u Kataru sa 3:2 i posebno boli što su oba puta provokatori rešavali mečeve.

Foto: Starsport

Sada se prosto crtalo da se tako nešto ne desi. Mitrović je izašao na teren sa kapitenskom trakom na ruci i teško da ćete naći nekoga ko može da kaže da je nije zaslužio najviše od svih u ovom trenutku.

Duže od decenije u reprezentaciji, postao je nacionalni rekorder po broju golova, smirio se u krugu porodice i temperament usmerio na to da što bolje šutne loptu ili se za nju izbori.

I ok, na sve to smo navikli prethodnih godina u klubovima i reprezentaciji, ali u subotu uveče smo ipak videli jednog drugačijeg Mitra.

Našim navijačima ne služi na čast što su izviždali švajcarsku zastavu, jer će neki prosečan Švajcarac koji nema pojma o tome šta su radili Džaka i Šaćiri da kaže: „Vidi koji varvari“, ali cela ta atmosfera nije omela fudbalere Srbije.

Foto: Starsport

Ni uvrede i zviždanje kada god bi Džaka uzeo loptu, ništa. Tako i treba da bude, a Smederevac je bio jedan od onih koji su se postarali da se to ostvari.

Miran i sportski pozdrav sa Džakom kao kapitenom Švajcarske, žestok tempo i trčanje na terenu na kraju krunisan evrogolom.

Boljeg čoveka teško da smo mogli da nađemo za traku

„Pet minuta, pet minuta“, ponavljao je Mitrović u završnici prvog poluvremena, a blizina tribina terenu daje vam mogućnost da igračima vidite i grimase na licu, da vidite kako dišu.

On je sve vreme izgledao fokusirano, osvrtao se, gurao, trčao, pokušavao da doda i dribla, šta god je u tom trenutku bio pametan izbor.

Foto: Starsport / Pedja Milosavljevic

Mitrović, Strahinja Pavlović i Veljko Birmančević su dali ostatku ekipe jednu zaraznu energiju koja ne može da te ne vuče da izgoriš i kad te umor stiže.

Sigurno je da je i novog kapitena „orlova“ umor malo sustizao posle sata igre i delovalo je kao da u startu malo okleva kad je krenuo po onu, ne baš idealnu, loptu koju je Zdjelar poslao u prostor.

Čini se kao da ga je baš traka povukla napred i odgovornost koju sad nosi. Epilog znate, stigao je loptu da ne ode u aut, driblao pored Manuela Akanđija i onda poslao fantastičan šut pravo u mrežu smrznutog Gregora Kobela za 2:0. Tog momenta verujem da je većina na stadionu već zaboravila autogol Nika Elvedija iz prvog poluvremena i karambola u petercu Švajcarske. Bilo je bitno samo to što je delovalo kao da će se Mitru konačno desiti ta pobeda protiv „sajdžija“. Zaslužio je to pristupom.

Foto: Starsport

Mislite da takav pristup nije pomogao i Predragu Rajkoviću nešto kasnije kada je ušao u čarke sa Švajcarcima pred izvođenje penala?

Mogao je i da primi gol, ali pokazao je dozu drskosti koju jedan profesionalac mora da ima ako hoće da bude i pobednik.

Takvog će ga i sreća u jednom trenutku pogledati, a na nas je protiv Švajcarske konačno bacila oko, jer su i oni imali i prečku i neke opasne šanse.

Sve bi možda bilo drukčije da su ih iskoristili, ali nisu i posle dva bolna poraza, konačno je prekinuta ta glavobolja zvana Švajcarska.

Euro 2024 fudbalska utakmica Škotska vs Švajcarska Foto:Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Glavobolju sada ima Murat Jakin sa svojim stručnim štabom jer posle tri utakmice u Ligi nacija ima ravno nula bodova.

Srbija ih ima četiri, ali više od tih bodova raduje što je energija u dve od tri utakmice bila zaista dobra.

Mitrović obara Tadićev rekord, a s golovima da nastavi u Španiji

Borbenost, želja videli su se kod svih, ponajviše kod trojice spomenutih u timu „orlova“.

Sa jednom razlikom. Veljko ima još kilometara da pregazi da bi se izborio za neki bolji ugovor i klub od Sparte (i može to), Strahinja je bio rešen da se dokaže ljudima u Milanu da greše što su ga zapostavili u poslednje tri utakmice, dok je Mitar već veteran i malo šta ima da dokazuje.

Foto: Starsport

Ako ništa drugo, odigrao je skoro 100 utakmica za reprezentaciju, skoro sigurno će osvojiti vrh koji drži Dušan Tadić i rekorder je po broju golova.

Uz to je i dobar saigrač u svlačionici. Videlo se kako je izgrlio Andriju Maksimovića kada je izlazio iz igre u 73. minutu kako je bodrio ekipu sve dok sudija nije svirao kraj, a Mitrović je kao kapiten upisao prvu pobedu.

Pa, neka tako nastavi. Možda ne mora protiv Španije za dva dana u Kordobi, mada je rekao da mu ne bi smetalo da postigne pogodak, ali evo već protiv Danske – valja i tu vratiti neke skorašnje dugove.

BONUS VIDEO: Tuča ispred stadiona u Leskovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare