Foto: Printscreen AP/Video

Afrički kup nacija privodi se kraju, a iza sebe je ponovo ostavio veliki broj bizarnosti i uzbuđenja.

Domaćin Kupa afričkih nacija ove godine je Kamerun, koji je u polufinalu eliminisan od Egipta, a drugi finalista je Senegal.

PROČITAJTE JOŠ:

U borbi za treće mesto 5. februara igra će Kumerun i Burkina Faso, a dan kasnije u finalu sastaju se, dakle, Egipat i Senegal.

Aktuelni šampion reprezentacija Alžira, koja je doživela debakl, pošto je ispala još u grupnoj fazi.

Alžirci su predvođeni zvezdom Mančester sitija Rijadom Marezom osvojili samo bod i to u duelu protiv Sijere Leone, dok su poraze pretrpeli protiv Obale Slonovače i Ekvatorijalne Gvineje.

Njihovo ispadanje u najranijoj fazi malo ko je očekivao, kao ni loše izdanje Gane, koja je zavšila takmičenje na isti način. Selektor Gane bio je Milovan Rajevac, koji je posle ispadanja ostao bez posla, dok će reprezentacija „crnih zvezda“ morati da popravi utisak na narednom prvenstvu.

Prvi veliki skandal na turniru dogodio se na meču Malija i Tunisa, kada je sudija dva puta svirao kraj utakmice.

Najpre je to uradio u 85. minutu, ali je utakmica ubrzo nastavljena, pošto je arbitar priznao grešku.

Tunis je gubio sa 1:0, napadao je, a sudija ih je opet iznenadio. Iako je bilo realnih osnova za bar tri minuta nadoknade, odlučeno je da se utakmica prekine u 89. minutu.

Usledila je žestoka reakcija igrača i stručnog štaba Tunisa koji su se žalili i tražili da se utakmica produži. To isprva nisu dobili, a nakon „bure“ svi su se uputili ka svlačionicama.

Tu nije bio kraj, pošto su organizatori tražili da se ekipe vrate na teren i to tako što su upale na konferenciju reprezentacije Malija, ali je selektor Mohamed Magasuba „poludeo“ i odbio da se njegov tim vrati.

Kasnije je ustanovljeno da je sudija doživeo toplotni udar, da se nije dobro osećao na terenu i da je zbog svog zdravstvenog stanja prekinuo meč, međutim tu se opravdanje nikako ne može naći.

PROČITAJTE JOŠ:

Obe selekcije su prošle dalje, pa je ceo događaj pao u drugi plan. Mali je kasnije ispao od Ekvatorijalne Gvineje u osmini finala, dok je Tunis zaustavljen rundu kasnije od Burkine Faso (1:0).

Nemile scene dogodile su se i na meču Gambije i Mauritanije. Gambija je slavila sa 1:0 golom Dželoua u desetom minutu utakmice, a Mauritanija nije ostala samo bez bodova, već je bila uskraćena i za himnu pred početak meča.

Čekalo se dugo da se sa razglasa čuje zvuk nacionalne himne, ali su fudbaleri Mauritanije ostali uskraćeni za ovaj svečani momenat.

Najveća tragedija na turniru dogodila se uoči meča Kameruna i Komora, kada je u stampedu navijača najmanje osmoro ljudi poginulo, a najmanje 38 povređeno.

Kapaciteti stadiona u Kamerunu nisu potpuni, zbog epidemioloških mera, a tragedija se dogodila kada su pripadnici obezbeđenja usmerili navijače na ulaz koji je bio zaključan.

Tada je došlo do velike gužve i stampeda u kome su brojni navijači pregaženi.

VIDEO Stampedo navijača pred meč Kameruna i Komora

Za isti meč veže se možda i najveća bizarnost, ali i najsimpatičnija priča sa turnira.

Komori su mala ostrvska država, za čiju fudbalsku selekciju nastupa i napadač Crvene zvezde El-Fardu Ben. On je ušao u istoriju svoje države, kao prvi strelac na Afričkom kupu nacija, a Komori su bili najveće iznenađenje.

U osmini finala naleteli su na Kamerun, a u tom meču bili su oslabljeni neigranjem čak tri golmana. Jedan je bio povređen, a ostala dva su dobili pozitivne testove na koronavirus, pa su morali da ostanu u izolaciji.

Selektor Komorskih Ostrva bio je prinuđen da među stative postavi nekog od fudbalera, a izbor je pao na levog beka Šakera Alhadura, koji je imao nekoliko sjajnih intervencija. Doduše, jednom je u stilu beka stavio ruke na leđa da „ne bi napravio penal“, i ako je u tom trenutku imao ulogu golmana, a ne beka.

Da stvar bude još teža za Komore, ostali su sa desetoricom na terenu već posle šest minuta, pošto je njihov kapiten dobio direktan crveni karton.

Borili su se, stvarali šanse, napadali, postigli čak i jedan gol, ali izgubili sa 2:1. Bilo kako bilo njihova herojska borba ostaće upamćena.

Još jedna bizarna situacija dogodila se na meču Senegala i Zelenortskih Ostrva, kada su se u 57. minutu utakmice pri rezultatu 0:0 sudarili golman Vozinja i zvezda Senegala Sadio Mane.

Golman je dobio direktan crveni karton. Mane je nekoliko minuta kasnije postigao gol, koji je vrlo verovatno i odlučio pobednika, a potom je izašao iz igre, jer se nije osećao dobro. Kasnije je utvrđeno da je Mane doživeo blagi potres mozga, ali njegova želja je prevladala bolove u tim trenucima, pa je Senegal na njegovim leđima nastavio borbu za titulu.

BONUS VIDEO Burkina Faso – senzacionalni polufinalista Kupa afričkih nacija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar