Foto: BackpagePix / PA Images / Profimedia, EPA/DIEGO AZUBEL, Muzi Ntombela/BackpagePix / PA Images / Profimedia

Grupna faza Afričkog kupa nacija donela je mnoga iznenađenja. Ono neprijatno je debakl Gane i otkaz za Milovana Rajevca, dok su pozitivno iznenadili El Fardu Ben i Gelor Kanga, koji sa svojim selekcijama pišu istoriju.

Gana je važila za veoma jaku selekciju, sa nekoliko igrača koji nastupaju u najjačim ligama sveta, poput Tomaša Partija i braće Aju. Na klupi se po drugi put našao srpski trener Milovan Rajevac, pa se očekivalo da dobro poznaje tim i da će saradnja biti uspešna.

PROČITAJTE JOŠ:

Istini za volju, Gana nije bila u prvom krugu favorita, ali joj se prognozirao siguran prolaz u nokaut fazu. Međutim, to se nije desilo.

Sve je počelo porazom od Maroka (1:0), koji nije mnogo iznenadio, dok je u drugom kolu sa Gabonom izboren remi (1:1).

Vezista Crvene zvezde Gelor Kanga, koji je jedan od glavnih igrača Gabona, imao je asistenciju u tom meču.

Pre toga Gabon je u prvom kolu savladao Komore sa 1:0, pa su pred poslednje kolo imali obezbeđen prolaz dalje.

Ono što treba znati je da je Gabon znatno oslabljen na ovom šampionatu, pošto igraju bez prve zvezde tima Pjer-Emerika Obamejanga, koji je nakon preležanog koronavirusa imao problema sa srcem. On je vraćen na dalje preglede u London.

Sa druge strane, Gana i Komori su imali odlučujući duel, u kom je nakon goleade i u uzbudljivoj završnici trijumfovala selekcija za koju nastupa još jedan igrač Zvezde, El Fardu Ben.

Ben je u tom meču imao gol i asistenciju, a nakon pobede usledilo je veliko slavlje. Zvezdin napadač proglašen je za igrača meča, a Komorska Ostrva u prvom nastupu na Kupu afričkih nacija prošla su dalje. Svaki dalji uspeh biće samo još veći podvig.

Ujedno, Ben je ušao u istoriju kao prvi strelac za svoju selekciju na ovom takmičenju, pošto je već u četvrtom minutu protiv Gane zatresao mrežu.

Podsetimo, i Ben i Kanga imaju srpske pasoše, ali svoje reprezentativne obaveze obavljaju uvek sa zadovoljstvom.

Na kraju, Gabon je prošao kao drugi u grupi i u nastavku će igrati protiv Burkine Faso, u nedelju od 17 sati, dok je Komori kao četvrta najbolje trećeplasirana ekipa izvukla domaćina Kamerun.

Meč između Komora i Kameruna igra se u ponedeljak od 20 sati.

Foto: Sport klub

Najveće neprijatno iznenađenje ipak nije Gana, već Alžir.

Alžirci su važili za prvog favorita turnira, nisu bili savladani čak 34 utakmice zaredom, a potom je usledilo „totalno pomračenje“.

U prvom kolu Alžir nije uspeo da savlada Sijeru Leone (0:0), a kada se činilo da će se na vreme osvestiti usledila su dva poraza.

Prvi je došao od Ekvatorijalne Gvineje sa 1:0, iako je Alžir bio mnogo bolji rival. Usledio je derbi meč protiv Obale Slonovače, ali je i tu Alžir deklasiran sa 3:1.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Treba napomenuti da je Alžir još uvek aktuelni osvajač Kupa afričkih nacija, a sada će i defititivno dobiti naslednike. Čak ni Rijad Marez nije uspeo to da spreči, a protiv Obale Slonovače je promašio i penal.

U ostalim mečevima nokaut faze igraju Nigerija – Tunis, Gvineja – Gambija, Senegal – Zelenortska Ostrva, Maroko – Malavi, Obala Slonovače – Egipat i Mali – Ekvatorijalna Gvineja.

Za sada, kao najubedljivije selekcije pokazale su se Nigerija i Obala Slonovače, dok su Senegal i Egipat odigrali znatno slabije od očekivanja.

BONUS VIDEO Golovi sa meča Gana – Komorska Ostrva 2:3

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar