Foto: Nikola Krstic / Shutterstock Editorial / Profimedia

Serija Makabija iz Tel Aviva i Panatinaikosa u četvrtfinalu plej-ofa Evrolige je sve što je najbolje evropsko košarkaško takmičenje moglo da traži, i više od toga.

Dobra košarka, drama tokom mečeva, svađa među akterima, poeni u poslednjim sekundama, ne toliko prazne tribine u Beogradu i pune u Atini, ma nema načina na koji nas nisu zabavili Grci i Izraelci.

Možda i najveće iznenađenje u prvim mečevima plej-ofa napravili su košarkaši Makabija koji su u gostima srušili PAO sa 91:87 (26:25, 16:25, 21:20, 28:17) i tako poveli tada sa 1-0 u seriji.

PROČITAJTE JOŠ

Utakmica u Atini je rešena u poslednjem minutu. Rezultat je bio 87:87, nakon toga je za Makabi pogodio Lorenco Braun, a sve je rešeno u narednom napadu kada je Kostas Slukas napravio veliku grešku i loptu dodao direktno u ruke Antonijusa Klivlenda.

Tačku na ovaj meč stavio je Džoš Nibo sa linije za slobodna bacanja.

Svako ko prati Evroligu jedva je čekao okršaj izvrsnih skorera, Kendrika Nana i Vejda Boldvina. Imali su istoriju Amerikanci, jedan je tvrdio da je bolji od drugog, ovaj uzvratio da to nije slučaj.

Efikasniji je u prvom meču bio Boldvin (15 poena), ali je meč napustio povređen i to je dosta uticalo na dalji tok borbe za Fajnal-for.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Usledio je ubedljiv trijumf Panate sa 95:79 u Atini u drugom meču, da bi pravi šou nastao potom u Beogradu tokom treće utakmice.

Makabi je srušio Panatinaikos sa 85:83, ali nakon nekoliko diskutabilnih sudijskih odluka zbog kojih je haos u „Pioniru“ pravio vlasnik Panatinaikosa Dimitris Janakopulos.

Grk je opleo po Evroligi zbog odluke koja je u velikoj meri uticala na krajnji ishod.

Pri rezultatu 83:82 za Makabi na 56 sekundi pre kraja tim iz Izraela je imao loptu, kada je Lorenco Braun, koji je bio u duelu sa Matijasom Lesorom, nagazio liniju.

Sudije su ipak loptu dodelile Makabiju.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Iako nisu tada poentirali, Panatinaikos je ostao bez šanse da preokrene, pa je mogao samo do izjednačenja u narednom napadu, a potom je Lorenco Braun pogodio sa linije za slobodna bacanja dva puta za pobedu.

Po završetku meča Janakopulos je podelio fotografiju spornog događaja uz poruku – „Ovo je posvećenost Evrolige“, aludirajući na krilaticu ovog takmičenja, „I feel devotion“.

Dovelo je sve to Janakopulosa i do „nervnog sloma“.

Nakon što je skinuo košulju, Janakopulos je prvo sočno opsovao na srpskom, da bi potom opleo ponovo po sudijama.

Ipak, košarkaši Panatinaikosa su uspeli da u četvrtom meču plej-of serije dođu do pobede protiv Makabija u Beogradu rezultatom 95:88 i tako izjednače na 2:2 i obezbede majstoricu pred svojim navijačima.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U centru pažnje se ponovo našao Janakopulos koji je svojim ponašanjem obeležio duele ove dve ekipe.

On je prvo za ovaj duel potpuno promenio mesto zbog malera i seo odvojen od svih, a u trenutku kada je Makabi stvarao razliku delovao je potpuno izgubljeno, kao da je u teškoj depresiji.

Ipak, kada je Panatinaikos na kraju preokrenuo, a sve začinio sjajnim zakucavanjem Matijas Lesor za konačan rezultat kamera je uhvatila Janakopulosa u potpunoj ekstazi kako burno slavi pobedu svog tima.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Prošle godine nisam uspeo, ali ove sezone moramo učiniti sve što je potrebno i plasirati se u Berlin. Prošle godine sam bio jako blizu i svestan sam šta moramo uraditi sada – moramo ostaviti srce na terenu. Iskrvarićemno za pobedu, poginuti na parketu. Igraćemo kao da nam od toga životi zavise. To nam je poslednja šansa za Berlin. Moramo izaći na teren i boriti se jako“, rekao je Lesor.

Peti meč između Panatinaikosa i Makabija, koji će biti odigran u OAKA areni, na programu je 7. maja (utorak) od 20.15.


Sve mečeve Evrolige/Evrokupa gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

BONUS VIDEO Navijači Makabija u Pioniru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar