Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Neizvesnost oko Novakovog ostanka u Australiji i dalje traje i još uvek nije sigurno da li će svetski broj jedan da zaigra u Melburnu, ali ako se to dogodi, poznat je put do rekordne titule.

Nakon obavljenog žreba, Đoković je saznao potencijalne rivale, a čini se da će kako turnir bude odmicao stvari postajati sve komplikovanije. Na startu ga čekaju rivali koji ne bi trebalo da budu bilo kakva opasnost, već samo idealni sparing partner za ono što ga čeka u završnici turnira.

No, krenimo redom.

1. kolo – Miomir Kecmanović

PROČITAJTE JOŠ

Dok se za naredne runde mogu praviti prognoze, protivnik u prvom kolu je poznat i Novaka očekuje srpski derbi protiv Miomira Kecmanovića. Teško da je mogao da ima bolji žreb i to iz dva razloga. Miomir Kecmanović je talentovan igrač, ali je u dosadašnjoj fazi karijere nije pokazao da može da pobeđuje igrače iz vrha. Iako je znao da odigra odlične mečeve i namuči rivale, često je padao na psihičkom planu i teško je poverovati da bi Đoković mogao da mu bude prvi veliki skalp. Sa druge strane, činjenica da najbolje igra na betonu, da ima kvalitetne udarce i da može da natera Novaka da puno radi tokom poena, predstavlaju idealnu pripremu za igrača koji je propustio deo priprema i početak turnira.

Druga velika stvar kod ovakvog žreba je potencijalna atmosfera. Čitava saga oko Đokovića je generisala mnogo negativne energije i očekuje se da Novak ima maksimalno neprijateljsko raspoloženje protiv sebe. To bi dodatno otežalo da je na žrebu dobio igrača poput Souze ili nekog ko bi situaciju usijao svojim negativnim komentarima i napadima na Novaka. U Kecmanoviću ima rivala sa kojim će se srdačno pozdraviti, izgrliti i imati prijateljski odnos na terenu i samim tim otupiti potencijalne napade sa tribina u svom prvom meču na turniru.

2. kolo – Tomi Pol ili kvalifikant

Slična situacija je i kada je u pitanju eventualni protivnik u drugom kolu. Amerikanac Tomi Pol je teniser koji ne spada u plejadu velikih talenata, ali iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri i uspon na ATP listi. Prethodne godine je osvojio svoj prvi turnir i to na betonu, a u borbi za titulu je pobedio Šapovalova.

Uspeo je da zabeleži prvu Top 5 pobedu kada je srušio Andreja Rubljova, tako da je pokazao priličan napredak u karijeri. Igra agresivno sa forhend strane i solidno se kreće i može da pruži solidan otpor srpskom teniseru, ali ima isuviše mana kao što je tanak bekend, prosečan servis i ritern. Novak bi trebalo da dobije još jednog igrača protiv kojeg će moći da brusi formu, šteluje udarce i opipava puls Rod Lejver arene.

Lorenco Sonego slavi poen protiv Đokovića, Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

3. kolo – Lorenco Sonego, Sem Kveri…

U ovoj rundi bi potencijalno na Novakovom putu trebalo da se nađe i jedan nosilac. Sonego je najbolje rangirani igrač i potencijalno nezgodan rival, ali samo pod uslovom da Đoković bude debelo ispod svog nivoa. Italijan je dobio Đokovića u Beču pre dve godine, dok je Novak tek posle tri seta uzvratio u Rimu.

Međutim, Sonego je prevashodno dobar šljakaš i ta iznenađujuća pobeda protiv najboljeg tenisera sveta u dvorani došla je kao posledica očajne partije Đokovića. Sonego je uporan, dobar defanzivac sa odličnim forhendom, ali njegov bekend je toliko problematičan da fokusirani Đoković to može da eksploatiše bez problema. Sonego je ove godine igao u Sidneju gde je posle pobeda nad Gastonom i Baezom, eliminisan od Karaceva.

U ovom delu žreba je i iskusni Sem Kveri, ali Amerikanac nije igrao od Indijan Velsa prošle jeseni i pitanje je u kakavoj je formi.

Osmina finala – Monfis, Bublik, Garin

Ni početak druge nedelje na turniru ne donosi Đokoviću protivnika zbog kojeg bi trebalo da drhti. Najzvučnije ime je Gael Monfis, ali činjenica da Novak ima neverovatnih 17:0 u međusobnim duelima i da nijednom nije bilo čak ni neizvesno dovoljno govori o njihovom rivalstvu. Monfis se ove nedelje povukao iz Sidneja zbog povrede pa je pitanje u kakvoj formi može da igra u Melburnu.

Zato ni najmanje ne bi bilo iznenađenje da do osmine finala iz tog dela žreba stigne eksplozivni Aleksander Bublik. Čovek koji je prethodne godine odservirao najviše asova na ATP turu, igrao četvrtfinala mastersa, dva finala turnira i stigao u prvih 40 može da bude prilično neugodan rival. Potpuno je nepredvidiv, zna da odigra gotovo šokantne udarce i da izgleda izuzetno atraktivn zbog čega publika voli da gleda njegove mečeve. Zbog toga može da bude izuzetno nezgodan, teško mu je oduzeti servis pa miže da bude nagazna mina.

Ono što mu je veliki problem jeste činjenica da nije baš neki radnik i ljubitelj treninga i da u toku meča može da ima velike amplitiude što je na grend slemu gde se igra na tri dobijena seta velika mana pa mu je treće kolo najveći domet.

Najbolje rangirani igrač iz ovog dela je Kristijan Garin, ali Čileanac je ljubitelj šljake i daleko bezopasniji da ovoj vrsti podloge. Doduše, na putu do Novaka mu stoje dva šljakaša, pa bi u duelu sa pobednikom meča Monfis-Bublik možda mogao da traži iznenađenje.

Četvrtfinale – Beretini, Alkaraz, Karenjo Busta, Nori…

U samoj završnici turnira stvari postaju komplikovanije. Najzvučnije ime na Novakovom putu je Mateo Beretini, ali Italijana ne čeka lak posao. Beretini je traljavo ušao u sezonu sa dva poraza na ATP Kupu od De Minora i Medvedeva u neizvesnom meču, dok je bio bolji samo od Iga imbera. Beretini nije igrao sjajno u završnici sezone i daleko je od Vimbldonske forme koja ga je dovela do finala. Razoran sevis i forhend su mu veliko oružje, ali je njegova forma upitna. Već u prvom kolu ima nagaznu minu u vidu Brendona Nakašime, mada ni mladi Amerikanac nije u sjajnom ritmu.

Ipak pravi ispit Beretinija čeka u trećem kolu gde ga najverovatnije čeka supertalentovani Alkaraz. Španac je prošle sezone značajno napredovao i igra sve bolji tenis i ne bi bilo preveliko iznenađenje da stigne i do četvrtfinala. Godinu je završio osvajanjem Next Gen turnira kada je demolirao konkurenciju, a na US Openu je stigao i do četvrtfinala, pa ima i neophodno iskustvo. Pre Beretinija bi mogao da ima solidnog rivala u Lajoviću ili Fučoviču, a svojim stilom igre bi mogao da bue izuzetno opasan za Đokovića. Sjajan forhend, izvanredan rad nogu, izdržljivost i raznovrstan repertoar nisu naivan izazov za bilo kog top igrača.

Beretinija ili Alkaraza u osmini finala čekaju najverovatnije Nori ili Karenjo Busta.

Britanac ima sezonu karijere iza sebe, solidan je u svemu, ali je daleko od rivala koji bi Đokoviću bio problem. Kada bi morao da bira nekog iz ovog dela žreba, Srbin bi verovatno birao Norija. To ne važi za Pabla Karenja Bustu. Iako je Španac daleko od sjajne forme, eventuali duel sa Đokovićem bi bio druga dimenzija. Diskvalifikacija sa US Opena i poraz u meču za treće mesto, bolne su tačke za Đokovića u njihovom rivalstvu. Karenjo Busta pri tom zna da bude i dosadan na terenu i sposoban da se iz defanzive transformiše u napad.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Polufinale – Zverev, Nadal, Šapovalov..

Aleksandar Zverev najveći je favorit da izađe Đokoviću na crtu i uz Srbina i Medvedeva i glavni kandidat za titulu u Australiji. Zverev je posle sezone karijere spreman da pređe na naredni nivo i konačno osvoji grend slem titulu. Nemca čekaju relativno rutinska prva dva kola protiv Altmajera, i Felisijana Lopeza, pre nego što naiđe na prvog ozbiljnijeg rivala u vidu Lojda Herisa u trećoj rundi. Iako bi tu mogao i da se pomuči, prava poslastica sledi u osmini finala. Denis Šapovalov je jedan od najperspektivnijih igrača na planeti i teniser od kojeg se očekuje da eksplodira u nekom trenutku. Vanserijski talenat je nesporan i samo je potrebno da sazri i prevaziđe neke psihičke barijere. Osvajanje ATP Kupa i neke sjajne partije mogle bi da budu odskočna daska, a ovo bi definitvno bio derbi ove runde ako do njega dođe.

Šapovalov na putu do Zvereva ima Đerea, Holgera Rune i Rejlija Opelku, ali će biti veliki favorit.

Četvrtfinale bi moglo da donese novi blokbaster. Zverev bi mogao na megdan Nadalu koji pokupava da se vrati u vrh. Španac u prva dva kola protiv Đirona i Kokinakisa ne bi smeo da ima problema, ali onda slede dve nagazne mine. Prva je Rus Karen Hačanov, a onda i Hubert Hurkač. Španac je daleko od idealne forme, pa ovakvi rivali mogu da budu izrazito opasni.

Ukoliko dođe do projektovanog duela Đokovića i Zvereva, mogli bi da gledamo novi spektakl. Srbin ga je u Njujorku dobio posle velike borbe u pet setova i time osvetio poraz u tri seta iz Tokija. I na završnom turniru je Đoković dobio posle tri seta, a zanimljivo je da je poslednjih pet mečeva između njih dvojice išlo u odlučujući set.

Eventualni duel sa Nadalom doneo bi 59 sudar najvećeg rivalstva u istoriji tenise po broju mečeva. Imaju po tri pobede u poslednjih šest mečeva, ali je zanimljivo da je Nadal na betonu Đokovića poslednji put dobio pre osam godina.

Finale – Medvedev, Cicipas, Ože-Alisim, Siner

Ako u prvom delu žreba postoje dileme koje izraziti favorit, u donjoj polovini je sve u znaku Danila Medvedeva. Iako ima potencijalnih mina, Rus je već viđen u velikom finalu. U drugom kolu bi mogao da ga sačeka Nik Kirjos, ukoliko se oporavi od koronavirusa, a ukoliko bi odigrao na najvišem nivou imali bi pravi spektakl. To je Medvedevu i najveća opasnost na putu do četvrtfinala.

Foto: EPA-EFE/EMILIO NARANJO

Tu bi ga sačekao najverovatnije Kanašanin Feliks Ože-Alisim, a njih dvojica su igrala i u polufinalu US Opena. Ože-Alisim je napravio iskorak prošle sezone i konačno prišao vrhu, a početak godine i osvajanje ATP Kupa je nagovestilo da bi ove godine mogao da nastavi gde je stao. Pre toga će za duel sa Medvedevim morati da preskoči Andreja Rubljova.

Cicipas je na papiru prepreka u polufinalu, ali Grk izlazi iz operacije i povrede, a još od Rolan Garoda nije imao zančajniji rezultat. Na putu do Medvedeva ga čeka nekoliko potencijalnih mina. Bugarin Dimitrov je mogući rival već u trećem kolu, dok bi u osmini finala na crtu mogli da mu izažiu Bautista Agut ili Tejlor Fric. Četvrtfinale donosi okršaj najverovatnije sa sjajnim Sinerom koji ima odličnu godinu iza sebe,a svoju šansu će tražiti i osmi nosilac Kasper Rud i Andrej Rubljov.

Ipak, deluje da Danil Medvedev na maksimalnom broju obrtaja u ovom trenutku nema pravog rivala u svom delu žreba, pa bi u slučaju a Novak preživi svva iskušenja imali reprizu iz prošle godine i šansu za Đokovića da se osveti za pporaz na US openu.

BONUS VIDEO Srbi svim srcem uz Novaka: Gromada od čoveka VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar