Danijel Medvedv, Novak Đoković i Rafael Nadal
Danijel Medvedv, Novak Đoković i Rafael Nadal Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS/JAMES ROSS/DAVE HUNT

Ukoliko se gleda borba za mesto na ATP listi, Novak Đoković ima i te kako realnu šansu da se brzo vrati na vrh čak i ako ga Danil Medvedev skine s trona, jer do Rolan Garosa nema mnogo bodova da brani. Mnogo teže bi mu bilo da vodi trku s Rafaelom Nadalom ukoliko Španac osvoji 21. grend slem titulu pred put u Pariz.

Foto: Nova.rs

Novak Đoković je političkom igrom sprečen da radi ono što najbolje zna. Umesto da se sada priprema za četvrtfinalni okršaj, nalazi se 15.000 kilometara daleko od mesta u koje su uprte sve oči ljubitelja tenisa.

PROČITAJTE JOŠ

Iako nije u Melburnu, Novak je ipak zainteresovan za razvoj događaja na Australijan openu. Ukoliko turnir osvoji Rafael Nadal, sa 21 peharom izdvojio bi se po broju grend slem titula, a ukoliko to učini Danil Medvedev, onda će izgubiti prvo mesto na ATP listi.

Koji je ishod onda lošiji za Novaka Đokovića?

Srpski teniser će ostati na vrhu 360 nedelja pre nego što ga eventualno neko „obori“. Nakon i dalje šokantnog ispadanja Aleksandera Zvereva od Denisa Šapovalova, to bi mogao da uradi samo Danil Medvedev. Drugi igrač sveta trenutno ima veliki pritisak na svojim plećima, jer bi osvajanjem titule mogao prvi put u karijeri da zauzme vodeće mesto na ATP listi.

U slučaju da ruski teniser stigne do druge grend slem titule u karijeri, doći će do tačno 9.735 bodova, dok bi Novak ostao na 9.015. Naravno, veliki put je i dalje pred ruskim asom, jer pre toga mora da prebrodi nekoliko neugodnih prepreka, a prvu od njih već zna, a to je Feliks Ože-Alijasim. Ovaj Kanađanin je po treći put stigao do četvrtfinala grend slema i to eliminisavši Marina Čilića, jednog od tri grend slem šampiona u osmini finala.

Ipak, ovaj scenario ne mora da znači da Srbin ne bi mogao vrlo brzo da se vrati na vrh. Naprotiv! Mogao bi da se odluči da igra i u Roterdamu, jer je taj poziv već dobio i javno (turnir počinje 7. februara).

Novak prošle godine nije igrao u Indijan Velsu i Majamiju, pa bi tu osvajanjem titula mogao da dođe do 2.000 bodova na turnirima, koji počinju 10, pa 23. marta. Doduše i Rus će na ovim turnirima moći da osvoji veliki broj bodova, jer je na Indijan Velsu ispao u osmini finala, a u Majamiju u četvrtfinalu.

PROČITAJTE JOŠ

Dakle, ukoliko se gleda borba za mesto na ATP listi, Novak ima i te kako realnu šansu da se uskoro i vrati na vrh, čak i da Rus od 21. februara konačno postane prvi na svetu. Uz sve ovo, Novak je poručio da mu je sada apsolutni fokus na osvajanju grend slem titula, jer je po broju nedelja u vrhu već ozbiljno uvećao rekord.

I tu dolazimo do solucije broj 2. Ipak, drugi scenario izgleda mnogo teže, naime, šta ukoliko Nadal po drugi put u karijeri uspe da osvoji Australijan open i tako stigne do 21. grend slem trofeja? Tada bi borba za ulazak u istorijske knjige ponovo „eksplodirala“.

Naime, Novaku će biti teže, jer će uz odluku o vakcinaciji morati i dobro da se pripremi za sezonu na šljaci. Uspeo je dva puta da savlada Nadala na njegovom terenu na Rolan Garosu, a sada bi mogao da izvede još jedan podvig. Ipak, upućeniji u dešavanja sa Tura svedoče da je Nadal prošle godine u tom polufinalu igrao povređen i tako, čini se, potcenjuju veliku pobedu srpskog tenisera. On će svakako sada imati dodatan motiv da svima pokaže da greše i da nije slučajno jedino on u istoriji dva puta savladao Rafaela Nadala na stadionu „Filip Šatrije“.

Tako bi mogao da se desi i scenario koji je malo ko očekivao da pre Vimbldona Nadal dođe i do 22. grend slem titule. Ipak, trebalo bi sve ovo uzeti sa rezervom, jer nije do kraja poznato koliko je, zapravo, španski as zdrav. Imao je relativno lak zadatak u prva tri kola (uz onaj fantastični taj-brejk za Manarinom od 28 minuta i 40 sekundi), veliki izazov u vidu Denisa Šapovalova prebrodio je u pet setova i u borbi za polufinale čeka ga Mateo Beretini.

Dakle, nasilno uklanjanje Novaka bez šanse da odbrani titulu u Melburnu samo je dodatno zakomplikovalo stvari, ali u jednu stvar su sigurni svi srpski teniseri i teniski stručnjaci. Novak će iz ovoga izaći još jači i imaće dodatni motiv da opet dominira.

BONUS VIDEO Najiritantnija navijačica na tribini, reagovao i sudija u Melburnu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare