Stefanos Cicipas
Stefanos Cicipas; Foto: Youtube Australian Open

Tenis je godinama odbijao da se promeni. Verovatno se punih 60 godina igra po pravilima koje je polako počinjala da nagriza tek korona. Tenis je bio toliko otporan na promene, da je morao svet da postane potpuno drugačiji.

Danas kažu da je na Australijan openu bilo manje novinara samo još 2021. godine. Kažu da manje publike nije bilo nikada, jer je prosek ranije bio po 50, 60 hiljada. U prva dva dana bilo je nešto više od 25 hiljada ljudi.

PROČITAJTE JOŠ

Naravno, kao glavni razlog se navodi odsustvo najboljeg, pa su se mnogi odlučili da bojkotuju prvi grend slem sezone. Mnogi ne prate mečeve, ne dolaze u park, za istinske teniske fanatike tenis ne postoji – koliko li je to samo teško.

Prema Novaku Đokoviću niko nije ravnodušan, a sve varira od ljubavi do gotovo i mržnje. I tako dok je sport odolevao pravilima do pre dve godine, sada imamo čitav trend promena onih u vezi sa dešavanjima oko terena. Brojanje poena, oduzimanje, zamrzavanje liste, kasnije i Cicipasovo pravilo za toalet (tri minuta + dva za promenu veša)…

Da je konačno tenis shvatio da je vreme da se otvori ka mlađim navijačima, ne samo onima koji već pet ili šest decenija uživaju u ovoj igri, potvrđuje i odluka da dobije pravu dramu.

I dok se o tome uglavnom malo zna, moćni „Netflix“ je odlučio da se baci na zadatak. „Drive to survive“, serija koja je predstavila Formulu 1 u potpuno novom svetlu, napravila je neverovatan uspeh.

Seli su i razmislili u „Netflixu“, a odluka je bila da bi tenis bio savršen. Uostalom, nikada nema malo drama, intriga i napetosti, zar ne?

Cicipas je prvi saznao da će se snimati serija, a igrom slučaja je ove subote bio ponovo njegov trenutak da ga kamere prate u stopu. I to možda ne bih ni primetio da se nisam pojavio na konferenciji za medije.

Odlučio sam da postavim pitanje Grku koji se i dalje bukvalno tresao na stolici od privremene i namerne predfaze hipotermije. Navikao je svoje telo na ledene kupke u prethodnih četiri ili pet godina, ali nije baš navikao da nedugo nakon toga treba da razgovara sa nekim. Borio se da dođe do daha, a sve vreme je pokušavao da se ugreje.

I kada sam postavio pitanje, odjednom sam shvatio da se okreće kamera prema meni. Čisto da bude jasnije, to nije uobičajena praksa na konferencijama za medije. Obično su sva svetla uperena u igrača (kako i treba). Ipak, ovog puta je jedan kamerman dobio zaduženje da snima svakog ko progovori. I tako, pošto sam i ja bio među njima, možda se pronađem kroz nekih 12 meseci na čuvenoj platformi.

Režiseru, ako si nekim slučajem došao do ovog teksta, nemoj da izbaciš kadar sa ovim statistom…

Šalu na stranu, ovakva stvar je tenisu i te kako bila potrebna. Otvaranje ovog zatvorenog kruga ostatku sveta teška je stvar i mnogi teniski tradicionalisti je neće rado prihvatiti. Ipak, prihvatiće je kada bude sve više ljudi delilo njihov entuzijazam da priča o teniskim stvarima. Makar i zbog serije.

Za sada se zna da li će ispratiti sve grend slem turnire. Nadam se da će biti mnogo više srpskih igrača u seriji u nastavku sezone (ako me razumete), ali i naših novinara, malo je dosadno biti „jedna slamka među vihorove“.

Teoretičari zavera smatraju da je prošlogodišnji kraj Formule 1, preticanje Maksa Ferstapena u poslednjem krugu Luisa Hamiltona, zapravo bio izrežiran upravo zbog serije. Isti oni su kroz tu vizuru provukli i svu dramu oko Novakovog dobijanja vize. Nema sumnje da će svi biti iznenađeni u kakvom organizovanom haosu zapravo funkcioniše tenis.

Pazi, snima se. Klapa 1.

BONUS VIDEO Navijačica iz Crne Gore zagrlila Danku Kovinić