U emisiji "Praktična žena" voditeljka Nataša Pavlović je predstavila recept za mak tortu.
Za koru
8 belanaca
150 g maka
100 g kokosovih ljuspica
100 g mlevenog badema
130 g prah šećera
prstohvat soli
4 žumanaca
Za fil
1 l mleka
6 žumanaca
180 g šećera
2 kašičice vanil šećera
2 kašike vanil ekstrakta
100 g oštrog brašna
80 g gustina
350 g putera
30 g amareta
dodatno
50 ml espreso kafe ( ili neke druge instant kafe)
20 ml amareta
300 g džema od brusnica( ribizli)
Kore
Kalup za torte 22 cm obložiti papirom za pečenje.
Umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg dodavajući postepeno prah šećer, a zatim i žumanca.Ovoj smesi lagano špatulom dodati mak, kokosove ljuspice i badem i sve lepo sjediniti. Smesu za koru preručiti u pleh i peći na 180 stepeni 30 minuta. Pečenu koru preseći po sredini kako bi dobili dve kore.
Fil
U šerpi izmešati 700 ml mleka, šećer, vanil šećer i vanil ekstrakt i staviti da se kuva na srednjoj jačini. U drugoj posudi izmešati 300 ml mleka, žumanca, brašno i gustin.Ovu smesu dodati provrelom mleku sa šećerom i kuvati fil dok se ne zgusne. Fil prekriti prozirnom folijom i ohladiti ga do sobne temperature. Puter sobne temperature umutiti penasto,a zatim lagano dodavati fil u puter i mutiti mikserom dok se sve ne sjedini. Na kraju dodati i amareto i sve lepo sjediniti.
Filovanje
Pomešati kafu i amareto i time preliti kore. Svaku koru najpre premazati džemom, a zatim vanil kremom.
Tortu možete ukrasiti kokosovim ljuspicama, riblizlama i ruzmarinom.
Ceo postupak pravljenja ove torte pogledajte u videu na početku teksta.