Voditeljka Nataša Pavlović je u svojoj emisiji Praktična žena uz pomoć gastro blogerke Ivane Karavesović predstavila recept za Karpati tortu.
Kora:
160 ml vode
so
100 g maslaca
120 g brašna
4 jajeta
Fil:
650 ml mleka
2 vanil pudinga
20 g gustina
120 g šećera
1 kašika vanil ekstrakta
150 g maslaca
Voćni fil:
400 g jagoda
50 g šećera
100 ml vode
40 g gustina
50 g maslaca
Beli fil:
500 ml slatke pavlake
Prokuvati vodu sa malo soli i maslacem. Skloniti sa vatre i umešati brašno, pa vratiti na kuvanje jos 2-3 minuta. Kada se testo ohladi, dodati 4 jajeta, jedno po jedno. Testo podeliti na 2 dela i ispeći 2 kore u plehu prečnika 26 cm. Peći koru na 200 stepeni 25 minuta.
Rernu nikako ne otvarati prilikom pečenja.
Za fil u mleku skuvati puding sa gustinom, šećerom I vanilom. U mlak fil dodati umućen maslac.
Za voćni fil skuvati jagode sa šećerom, vodom, gustinom i maslacem.
Posebno umutiti slatku pavlaku.
Filujte sledećim redom – kora, vanil krem, jagoda fil, slatka pavlaka, kora.
U videu na početku teksta pogledajte ceo postupak pripreme.