zubar
Samo hitni slučajevi; Foto: Dinendra Haria / Zuma Press / Profimedia

Šta ako mi krvari zub, jako me boli, imam otok u ustima, ili jednostavno želim da skinem kamenac? Među brojnim dilemama koje nas muče ovih dana, tu su i one koje se tiču pitanja možemo li i kada da posetimo zubara.

„Ponovo apelujemo da najozbiljnije shvatite vanrednu situaciju, da preduzimate stroge mere zaštite kako lične tako i pacijenata, da primate samo hitne slučajeve (bol, otok i krvarenje) i pridržavajte se svih dostavljenih preporuka tokom trajanja epidemije COVID 19″, stoji na zvaničnom sajtu Stomatološke komore Srbije u preporuci u odnosu na ograničenje i zabranu kretanja, pre svega u odnosu na policijski čas od 17 sati do pet časova ujutru.

U skladu s tim Stomatološka komora Srbije je preporučila svojim članovima da radno vreme stomatoloških ordinacija prilagode donetim aktima države, odnosno da ga skrate do 16 časova, napominjući i da nedeljni raspored rada, početak i završetak radnog vremena zdravstvenih ustanova i privatne prakse za vreme epidemija utvrđuje ministar zdravlja, te da Stomatološka komora Srbije čeka odgovor na zahtev Ministarstvu zdravlja sa preporukom da ministar donese odluku o radnom vremenu stomatoloških ordinacija i da se tretiraju samo hitni slučajevi.

Pročitajte još:

Do tada, situacija na terenu je takva da u većini domova zdravlja državni stomatolozi primaju samo navedene hitne slučajeve i to do 18 sati. Poliklinika Mažestik na Starom gradu jedna je od retkih koje od 19h imaju noćna dežurstva za hitne slučajeve, ali, kao i svi drugi, savetuju da se za sve nedoumice, pre nego što se zaputite ka njima, infomišete telefonom.

Što se tiče privatnih ordinacija, oni koji su i dalje aktivni, rade skraćeno do 16h, poštujući preporuku Komore, ali je većina privatnika, iz bezbednosnih razloga, privremeno zatvorila prakse. Oni koji rade takođe primaju samo hitne slučajeve.

„Trudimo se maksimalno da zaštitimo sebe i svoje pacijente, ali i nas je zakačila nestašica dezinfekcionih sredstava i maski. Ja sam, na primer, morala da molim mamu da proba u Ivanjici negde da mi nađe alkohol, jer ovde nisam uspela, na crno smo nekako nabavili sredstva za dezinfekciju na listi preporučenih. Svi se snalaze kako znaju i umeju, pozajmljujemo jedni od drugih“, priča za Nova.rs Sanja Milinković iz jedne privatne prakse u Beogradu. Na pitanje šta ako zub zaboli usred noći ili uveče, odgovara nedvosmileno – čekajte do jutra.

Komentari

Svi komentari (0)