Treba li kupovati i uzimati vitamine u sezoni virusa? Medicinski stručnjaci podelili su svoje savete šta uzimaju za optimalnu ishranu tokom sezone prehlade i gripa.
Vitamini mogu pomoći u održavanju funkcionisanja imuno-sistema kako bi se mogao boriti protiv infekcija, posebno tokom sezone prehlade i gripa. Međutim, u potrazi za pravim odabirom The Healthy je pitao stručnjake koje vitamine liječnici uzimaju u sezoni virusa.
Iskreno, ne koriste ih previše, već kao temelj dobrog imuniteta uzimaju zdravu ishranu. Premda je poznato da neki makronutrijenti imaju ulogu u imunološkom zdravlju prema studiji iz 2020. objavljenoj u časopisu Nutrients, lekari se i dalje ponajviše oslanjaju na hranu kao izvor vitamina, a ne na tablete, prenosi N1.
Međutim, svi se slažu – ako telu nedostaje hraljivih materija, suplementi mogu pomoći. I to se može rešiti prirodnim putem, ali uz konsultacije s lekarom opšte prakse možete se odlučiti i za dodatnu terapiju, posebno ako na dnevnoj bazi ne jedete dovoljno voća i povrća.
Kako biste pomogli u obrani od gripa ili prehlade, medicinski stručnjaci podelili su nekoliko odabranih vitamina za kojima ponekad posežu tokom sezone virusa.
Vitamin E je snažan antioksidans koji može ojačati imunološku funkciju, kaže Ali Bandier, registrovana dijetetičarka iz Njujorka.
“Najbolji oblik unosa vitamina E je putem hrane. Manjak vitamina E je redak pa kao i s bilo čim drugim, previše može biti štetno. Odlični izvori vitamina E uključuju semenke i orašaste plodove ili maslac od orašastih plodova, tamno lisnato povrće, poput spanaća i brokolija, voće kao što su kivi, paradajz i mango, kao i ulje pšeničnih klica”, dodaje.
Premda vitamin C ne može sprečiti prehladu, studija iz 2017. objavljena u časopisu Nutrients sugeriše da je on još izrazito važan za jak imunološki sistem.
“Najbolji način da dobijete dovoljno vitamina C je putem hrane, a sadrže ga agrumi poput pomorandži, grejpfruta i kivija, povrće poput sirove brokule i prokelja, kao i jagode, paradajz i beli krompir”, kaže Bandier.
Istraživanje iz 2021. objavljeno u BMJ Global Health pokazalo je da vitamini C i D smanjuju rizik od akutnih respiratornih infekcija i skraćuju trajanje simptoma. Analiza iz 2022. objavljena u Current Reviews in Clinical and Experimental Pharmacology takođe je otkrila da vitamin C može smanjiti trajanje infekcije disajnog trakta.
“Uzimaću dva grama dodataka vitamina C dva puta dnevno kada sam prehlađen jer se pokazalo da vitamin C smanjuje simptome i trajanje prehlade. To radim još od medicinske škole”, kaže dr Majkl Miler, profesor kardiologije na Univerzitetu Pensilvanija.
Mnogi ljudi ne unose dovoljno vitamina D putem hrane, a to nije ni lako. Zato je vitamin D visoko na popisu mnogih medicinskih stručnjaka. Osim toga, studija iz 2022. objavljena u Frontiers in Nutrition pokazuje da vitamin D može sprečiti infekciju gripom.
“Pazim na to da u ishranu unesem dobar izvor vitamina C, D i E putem hrane i dodataka ishrani. Uzimam vitamin D”, kaže Šeron Palmer, registrovana dijetetičarka iz Kalifornije.
Uravnotežena ishrana, dovoljno sna i redovna fitička aktivnost jednako su važni za zdrav imunološki sistem, dodaje.
Dr Žaoping Li, profesorka medicine na UCLA, redovno uzima riblje ulje zbog dobrobiti za imunosistem premda istraživanja oko toga koliko tačno i koje grupe ljudi bi trebalo da uzimaju omegu-3, nije sasvim jasno.
Na primer, ako jedete puno ribe, verovatno nećete previše profitirati s ovim suplementom, ali ako je uopšte ne jedete ili vrlo slabo, omega-3 masne kiseline možda bi vam dobro došle.
Postoji razlog zašto ovaj spisak nije predugačak. Mnogi lekari ne uzimaju dodatke ishrani.
Dr Kristofer Gardner, profesor na Univerzitetu Stanford i kardiolog, ima 64 godine i nikada nije uzimao suplemente. “Ne sećam se da sam ikada propustio predavanje, događaj, proslavu ili sastanak zbog bolesti”, kaže Gardner.
“Pretpostavljam da se svakih četiri do pet godina lagano prehladim.”
Koja je njegova tajna?
“Jedem neprerađenu hranu baziranu na povrću i voću, i volim da kuvam. Dobijam dobar izbor zdrave hrane, sve vreme. Sve hranjive materije i antioksidansi dolaze iz hrane koju jedem”, rekao je Gardner.
BONUS VIDEO: