Trešnje su dobar izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K i minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka, ali - ne treba preterivati.
Čest je osećaj da kada pojedemo jednu više ne možemo da stanemo, ali stručnjaci upozoravaju da ne treba preterivati i jesti previše trešanja odjednom jer mogu delovati laksativno i izazvati lošu probavu.
Zbog toga je najbolje držati se preporučene dnevne doze od oko 150 g, što odgovara količini od oko 20 trešanja, prenosi N1info.hr.
Trešnje sadrže dijetetska vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku i vinsku) i neke proteine te ugljenohidrate.
Crvenu boju trešanja daju antocijanini i druge fenolne supstance sa antioksidativnim delovanjem. Pored toga, antocijanini imaju analgetičko i antiinflamatorno delovanje i zato su efikasni kod artritisa.
Antocijanini i proantocijanidini iz trešanja pomažu u suzbijanju simptoma astme i alergija, stimulišu proizvodnju kolagena i ublažavaju upale mišića i grčeve u mišićima.
Trešnje sadrže levulozu, šećer sa niskim glikemijskim indeksom koji naš organizam polako apsorbira, zbog čega je ovo voće veoma pogodno za dijabetičare. Osim za jelo, možete ih koristiti i za pripremu sokova, sladoleda, voćnih salata i osvežavajućih kolača.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare