Kupus
Kupus; Foto: Marco Brivio / imageBROKER / Profimedia

Gastronomski i nutritivni hit koji je zamenio prokelj kao nova superhrana je kupus. Pregledavajući kulinarske kanale na društvenim mrežama, naići ćete na bezbroj snimaka kuvara iz celog sveta koji hvale kupus kao izuzetno svestrano povrće.

Kupus je nutritivno vrlo bogat. Sadrži vlakna, polovinu dnevne potrebe za vitaminom K, trećinu potrebe za vitaminom C i deset posto dnevne potrebe za folatom. Ovo lisnato povrće takođe sadrži tragove mangana, vitamina B6, kalcijuma, kalijuma, vitamina A, gvožđa i riboflavina.

Kupus pripada porodici krstašica, zajedno s brokolijem, karfiolom, keljom. Svi oni sadrže jedinjenja koja se bore protiv raka i imaju moć kontrolisanja upala, a smanjuju i rizik od srčanih problema, napominje Index.hr.

Pritom, za razliku od nekih drugih namirnica koje nose reputaciju superhrane, kao što su avokado ili borovnice, kupus je izuzetno povoljan. Prema podacima s Cenoteke, kilogram mladog kupusa u domaćim marketima je 59-69 dinara, na pijacama verovatno možete da prođete i bolje.

Pročitajte još:

Prema ChefIQ-u, „kupus ponekad može imati lošu reputaciju“, uglavnom zato što, kada se prekuva, može ispuštati neprijatan sumporni miris.

„Međutim, kada se pravilno pripremi, ovo povrće može dodati bogatstvo vašim jelima“, napominju.

Osim smanjenja upala, kupus sadrži i antocijane koji su zdravi za srce, a pripadaju porodici flavonoida. Studija iz 2013. godine, objavljena u časopisu Circulation, koja je obuhvatila 93.600 žena, pokazala je da su one s većim unosom hrane bogate antocijaninima imale manji rizik od srčanog udara. Takođe, vlakna pomažu u snižavanju lošeg holesterola.

Ipak, treba napomenuti i da konzumiranje velike količine povrća iz porodice krstašica može uzrokovati nadutost i nadimanje zbog visokog sadržaja vlakana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare