Srbija uvela još dva nova leka za lečenje koronavirusa

Zdravlje 23. sep. 202107:54 > 08:04
Podeli:
novi lek koronavirus baricitinib
Baricitinib, Foto: felipe caparros cruz / Alamy / Alamy / Profimedia

U najnovijoj, 12. verziji protokola za lečenje pacijenata koji boluju od koronavirusa zvanično je uvedena biološka terapija za teške pacijente. U našoj zemlji pacijenti će se pored tocilizumaba, koji je kao takav već bio u protokolu, lečiti i lekovima baricitinib i sarilumab.

Kako je navedeno u 12. verziji protokola, koja važi od juče, biološka terapija se primenjuje kod pacijenata sa umereno teškom do veoma teškom kliničkom slikom, koji su hospitalizovani u poluintenzivnoj ili intenzivnoj nezi. I to u slučaju progresije nalaza na plućima i/ili porasta markera zapaljenja, uz prethodno primenjene druge preporučene terapijske mere. Takođe, u protokolu je naznačeno da ga „deo vodiča ne preporučuje s obzirom na izostanak dokaza efikasnosti“.

Indikacija za primenu je IL-6 = 40 ng/l, uz porast CRP >50 mg/l (ili trostruki porast koncentracije CRP unutar 48 č, ako ne može da se odredi IL-6) uz znake kovid pneumonije praćene sa = 25 resp/min, SpO2 (pulsnom oksimetrijom) <93% i pO2 <8,66 kPa bez oksigene terapije – piše u 12. verziji protokola.
A to zapravo znači da interleukin 6 (IL-6), jedan od markera zapaljenja, mora da bude najmanje 40 (normalno je 6-7), a CRP, koji takođe pokazuje zapaljenje, veći od 50 (normalno je obično do 5). Osim toga, da pacijent koji ima upalu pluća ima najmanje 25 udisaja u minutu (normalno je inače 12-18), da je saturacija merena na prstu pala ispod 93 i da su loše gasne analize.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovi lekovi se koriste kod koronavirusa kako bi se pokušalo sprečavanje citokinske oluje, koja može biti smrtonosna. Sva tri leka su odranije u upotrebi, koriste se za lečenje različitih oboljenja, a najpoznatiji su po lečenju reumatoidnog artritisa. Još u maju prošle godine objavljivani su izveštaji eskperimentalnih lečenja koristeći ovu kombinaciju lekova u Americi.

***

Bonus video: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar