Kako da prepoznaš da ti je imunitet oslabio

Zdravlje 23. sep. 202107:24
Podeli:
imunitet
Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

U poslednjih godinu i po dana svi smo naučili koliko je važan imunitet. Zato je bitno da prepoznamo kada naš imunitet nije u najjačem izdanju - i da preduzmemo korake da ga osnažimo.

Ako imate infekcije koje se iznova ponavljaju, možda vam je imunitet slab. Prema internisti dr Luisu Malinovu, najčešći uzrok oslabljenog imunološkog sistema je starost, ali to nije jedini rizični faktor.

„Neadekvatan san je još jedan neverovatno čest uzrok oslabljenog imunološkog sistema, jer čak i jedno loše noćno spavanje narušava imunitet“, kaže lekar za Insajder.

Pre svega, važno je da znamo šta još slabi imunitet.

Nezdrav način života

Malinov kaže da se nezdrav način života sastoji od neadekvatnog sna, neaktivnosti i nedostatka sunčeve svetlosti, kao i ishrane prerađenom hranom. Zdrava hrana sadrži sastojke koji pojačavaju imuni odgovor. Važno je zapamtiti i da je alkohol direktan toksin i previše alkohola odmah narušava imunološku odbranu.

Lekovi

Hronična upotreba steroida i drugih lekova za suzbijanje imuniteta glavni su krivci za slab imuni sistem, kaže Malinov. Ovi lekovi se često koriste za lečenje autoimunih poremećaja kao što su reumatoidni artritis, lupus i Hronova bolest i stoga ih ne treba piti, osim ako zdravstveni radnik ne odredi drugačije.

Poremećaji imunološkog sistema

Ovo je svako stanje u kom imunološki sistem ne funkcioniše kako bi trebalo. Osoba može biti rođena sa slabim imunološkim sistemom (inače poznatim kao primarni imunološki nedostatak) ili imati stanje koje slabi imuni sistem (poput AIDS-a ili leukemije).

Autoimune bolesti

Jedna vrsta poremećaja imunog sistema su autoimune bolesti, poput reumatoidnog artritisa i Hronove bolesti, pri čemu imuni sistem pogrešno identifikuje deo tela kao potencijal za infekciju i napada ga. Stručnjaci nisu sigurni šta uzrokuje autoimune bolesti, ali geni igraju važnu ulogu.

Kako da znate da vam je imunitet slab?

Ovo su neki znaci:

Česte, dugotrajne infekcije

Zadatak imunološkog sistema je da identifikuje, cilja i uništi viruse, bakterije i ćelije koji ne pripadaju telu. Ako se osoba često razboljeva, njen imuni sistem verovatno ne radi svoj posao. Ostali uzroci ponavljajućih infekcija mogu biti ozbiljni stres ili istorija upotrebe duvana.

Pročitajte još:

Stalni umor

Istraživanje je pokazalo da postoji veza između nervnog i imunološkog sistema. Kada imuni sistem ne funkcioniše pravilno, ti drugi sistemi imaju neravnotežu koja može doprineti hroničnom umoru. Ostali uzroci umora mogu biti problemi sa hormonima, mentalnim problemima i povišenim nivoom stresa.

Osip na koži i iritacije

Ljudi često zaborave da je koža organ koji komunicira sa imunološkim sistemom i oslanja se na njega kao i svaki drugi organ. Oslabljeni imunološki odgovori povezani su sa različitim kožnim oboljenjima, uključujući kontaktni dermatitis (alergijska reakcija) i psorijazu (autoimuno stanje). Ova stanja se takođe mogu povezati sa genetskim predispozicijama.

Stomačni problemi

Imuni i gastrointestinalni sistem su takođe povezani, pa oslabljeni imunološki sistem potencijalno izaziva i probleme sa crevima, kao što je sindrom iritabilnog creva. Genetika, određeni lekovi i bolesti, pa čak i česte operacije mogu takođe biti potencijalni uzroci problema sa stomakom.

Sporo zarastanje rana

Imunosistem igra ključnu ulogu u zarastanju rana, zbog čega nije iznenađenje da je oslabljeni imunološki sistem povezan sa sporim zarastanjem rana. Drugi uzroci zakasnelog zarastanja rana mogu uključivati nizak nivo humanog hormona rasta, nedostatak cinka ili dijabetes.

Malinov ima i preporuke za jačanje oslabljenog imunološkog sistema: dobar san, vitamin D, umereno vežbanje, relaksacija od stresa, poboljšanje ishrane, kao i suplementi poput melatonina i probiotika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Delta soj

Komentari

Vaš komentar