Prvi srpski test na kovid može da predvidi dalji tok bolesti

Zdravlje 09. nov. 202009:21
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Julien de Rosa

Niška firma "Neo Medica" pre nekoliko meseci počela je proizvodnju prvih srpskih testova na koronavirus, koji su u međuvremenu i unapređeni.

Na osnovu studije rađene u Nemačkoj „Naisa“ test je dodatno razvijen, pa je sada kod pacijenata osim trenutnog stanja moguće predvideti i dalji tok bolesti.

„Naisa“ je precizniji 100 do čak 500 puta od ostalih testova, piše RTS. Njime se utvrđuje tačan nivo antitela u krvi, što je od velikog značaja za lečenje krvnom plazmom. Uz ove, jedini domaći test na koronavirus, kažu, sada ima još jednu prednost – može da predvidi tok infekcije.

„U slučajevima kada se IGA javlja u prvih nekoliko dana nakon pojave simptoma i kada je titar nizak, znači detektujemo da ih ima malo tada se kod pacijenata razvija vrlo blaga klinička slika a suprotno, ukoliko se IGA pojavljuje odoženo, sa nekim zakašnjenjem i visoki je titar onda su simptomi znatno teži“, objašnjava mr Milica Todorovska Rašić iz kontrole kvaliteta „Neo Medica“.

Testiranje se radi po unapređenoj „Eliza“ metodi, a rezultati se dobijaju za samo dva sata.

Na razvoju „Naisa“ sistema radi se više od četiri godine, dok se test na koronu razvija od marta.

Pročitajte još:

Inostrano tržište je pogotovo zainteresovano i za novu IGA frakciju kojom se, kako ističu, može utvrditi tok i ishod bolesti kovid 19. Zato je „Neo medica“ odlučila da proizvodne kapacitete proširi sa 1.500 na 4.500 testova dnevno.

„Krenuli smo u izvoz tog novog testa za Švajcarsku, za Veliku Britaniju ovde u Evropi, dalje Bliski istok i druga tržišta gde smo već prisutni sklopili 14 ugovora ako se ne varam, radi se registracija testova u tih 14 zemalja i pregovara se još“, naglasio je Saša Tričković, direktor „Neo medica“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar