Podeli
Foto:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

U Nišu je proizveden prvi srpski test na novi koronavirus a masovna proizvodnja domaćih testova trebalo bi da počne od petka kada se očekuje dozvola Agencije za lekove i medicinska sredstva, kaže za Tanjug direktor i vlasnik kompanije NeoMedica, Saša Tričković.

“Prvi srpski test je završen. Razvoj je završen i mi smo spremni”, kaže Tričković i dodaje da će se sa širom proizvodnjom krenuti odmah po odobrenju Agencije za lekove.

U ovom momentu je kapacitet proizvodnje 1.500 testova dnevno u jednoj smeni, a ukoliko bude potrebno, uvešće se i druga smena u fabrici.

“Naisa” je sistem koji čini aparat i testovi a nazvan je po antičkom gradu Nais sus, na čijem se mestu danas nalazi grad Niš.

U razvoj aparata koji pokriva ceo spektar infektivnih i drugih oboljenja krenulo se pre četiri godine, dok se na ideju za implementaciju testa na Covid-19 došlo sa pojavom prvih slučajeva koronavirusa u kineskom gradu Vuhan odakle se epidemija prošilila na ceo svet.

“Tada smo počeli da razmišljamo o našem sistemu, a kada se to preselilo na Evropu i Srbiju već smo bili spremni za proizvodnju”, objašnjava Tričković.

Antigen su uvezli iz Amerike i tako je krenuo prvo razvoj, a onda i izrada prvih testova.

Kaže da od potražnje zavisi i gde će se najveći broj srpskih testova na koronu plasirati ali da će svakako, pored velike potražnje iz sveta koju imaju, testove prvo ponuditi domaćem tržištu.

Potražnja za testovima iz Niša je izuzetno velika van Srbije, ističe Tričković i navodi da bez obzira što su pretežno izvoznička firma, korona testove će prvo ponuditi Srbiji.

Od zdravstvenog sistema i RFZO-a zavisi koliko će testova biti plasirano u našoj zemlji a koliko će otići van granica Srbije, rekao je Tričković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar