zašto je korona opasna
Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Pacijenti kod kojih je potvrđen koronavirus, ukoliko imaju blagu kliničku sliku, primaju se na bolničko lečenje u kovid bolnicu ili na odeljenje izolacije u okviru opšte bolnice, samo ukoliko imaju upalu pluća, navodi se u Protokolu za lečenje pacijenata sa kovidom 19. Ovaj protokol definiše i uslove u kojima se pacijenti šalju na kućno lečenje, ali i u kom slučaju se prebacuju na odeljenje intenzivne nege.

Poslednji, deveti po redu, protokol za lečenje pacijenata obolelih od koronavirusa – u čijem sastavljanju su učestvovali i članovi Kriznog štaba, infektolozi dr Mijomir Pelemiš i dr Goran Stevanović – kao kovid pozitivne pacijente prepoznaje samo one kod kojih je infekcija ovim virusom utvrđena putem PCR testa.

Protokol predviđa da se pacijenti pozitivni na koronavirus šalju na kućno lečenje i u izolaciju, uz kontrolu u kovid ambulantama, ukoliko nemaju simptome kovida 19 ili vrlo blagu kliničku sliku, bez upale pluća.

Povezane vesti:

„Pacijenti pozitivni na koronavirus koji nemaju pridružene bolesti, imaju blag oblik infekcije, i sa znacima upale pluća koja je vidljiva na rentgenu, smeštaju se u kovid bolnice na odeljenje opšteg tipa ili u opšte bolnice na odeljenje izolacije“, navodi se u protokolu.

Za ove pacijente predviđen je pojačan nadzor uz odgovarajuću terapiju i redovno merenje telesne temperature i količine kiseonika u plućima.

Prebacivanje na odeljenje poluintezivne nega u kovid centrima ili na odeljenje izolacije u opštoj bolnici uz stalni nadzorom inteziviste, anesteziologa, infektologa i interniste, predviđeno je za one koji imaju umereno tešku kliničku sliku. U pitanju su pacijenti kod kojih je dijagnostikovana teška hipoksija – smanjena količina kiseonika u ćelijama i tkivima, koji imaju povišenu telesnu temperaturu i specifične promene na plućima.

Foto: EPA-EFE

Na odeljenje intenzivne nege, i to isključivo u kovid centrima, smeštaju se pacijenti koji imaju tešku i veoma tešku klinički sliku. Radi se o pacijentima kod kojih je počeo da se razvija ili se razvio respiratorni distres sindrom koji uključuje prisustvo tečnosti u plućima i umanjenu sposobnost pluća da vrše razmenu gasova ili imaju „citokinsku oluju“, tj. preterani imuni odgovor organizma koji rezultira teškim upalnim promenama, ili pogoršanje opšteg stanja.

Marija Zdravković, direktorka KBC “Bežanijska kosa“, koji je u kovid režimu i gde je trenutno zbrinuto blizu 250 kovid pacijenata, objasnila je danas po kom principu se pacijenti zadržavaju u toj zdravstvenoj ustanovi.

Kako je rekla, u poslednja 24 sata u ovu bolnicu primljeno je 30 kovid pacijenata, dok je iz trijažno-prijemne kovid ambulante 13 novoobolelih upućeno na lečenje u Arenu, a sedmoro u KBC „Zvezdara“.

Povezane vesti:

„Upućivanje pacijenata u druge ustanove ne zavisi od vremena kad je pacijent došao na pregled, već isključivo od kliničke slike. U Arenu se upućuju pacijenti sa nešto lakšom kliničkom slikom, a sa težom i najtežom ostaju na bolničkom lečenju“, rekla je Zdravković.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da je u poslednja 24 časa nešto manje od 400 kovid pozitivnih pacijenata moralo je da bude zadržano na bolničkom lečenju, od toga 150 u Beogradu.

Kako je istakao, u Beogradu ima još oko 300 mesta u bolnicama, „za danas i sutra“.

„Od petka ćemo morati KBC Dragiša Mišović opet ceo da vratimo u kovid sistem, a posle toga, u roku od dva dana i KBC Zemun“, izjavio je Lončar i dodao:

„Alarmantno je u Kraljevu, gde je bolnica na ivici da cela pređe u kovid sistem.“

Upozorio je da zbog velikog dnevnog broja prijema kovid pacijenata u bolnice, preti opasnost da se iscrpe kapaciteti zdravstvenog sistema, jer ne postoji neograničen broj obučenog zdravstvenog osoblja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar