Lekari savetuju da se ishrana prilagodi u vrelim danima, kao i da unosimo dovoljne količine vode i jedemo voće. Zašto nam se često voće ne nalazi na dnevnom meniju i koliko je ono zdravo i važno - naročito za razvoj dece?
Slabi su Srbi ljubitelji voća, bar ako je suditi po istraživanju Eurostata.
Gotovo polovina stanovnika Srbije ne jede voće i povrće svakog dana. Podaci iznenađuju i nutricioniste koji podsećaju na značaj voća naročito za najmlađe.
„Voće u svom sastavu ima značajnu količinu vode te stoga hidrira naš organizam što je vrlo značajno na ovako visokim temperaturama. Osim hidratacije, voće ima te poznate andioksidanse, vitamine A, C i E, koji utiču protiv UV zračenja, te s toga treba svakodnevno da konzumiramo voće kao što su kajsija, nektarina, izuzetan značaj treba pridodati borovnicama, malinama, kupinama, šljivama“, naglašava Ana Banduka Todorović, nutricionista – specijalista javnog zdravlja, piše RTS.
Ipak, prodavci kažu da se leti svo sezonsko voće solidno prodaje, ali uvek može bolje. Tek svaki sedmi stanovnik jede dve porcije voća dnevno.
„Ono što i dalje važi kao neko uvreženo mišljenje je da je jabuka najzdravija zbog svog nutritivnog sastava u pogledu svega i pristupačna u ekonomskom smislu, a dostupna tokom cele godine. Zbog visoke koncentracije šećera treba umeriti konzumaciju lubenice koja je sada aktuelna, isto se odnosi na crno i belo grožđe kao i na suvo voće, jer tokom sušenja se dodaju dodatne koncentracije šećera“, napominje nutricionistkinja.
Bez slatkiša, kafe i cigareta mnogi ne mogu da zamisle dan. Uz višak težine i manjak fizičke aktivnosti, zdravstveni karton Srba nije za pohvalu. Zato za početak ne bi bilo loše da pice, pljeskavice i girckalice zameni makar jedna porcija voća.
***
BONUS VIDEO: Biljni ostaci, voće, povrće i ostaci hrane mogu se pretvoriti u kompost – kako to uraditi kod kuće
Pratite nas i na društvenim mrežama: