Porast smrtnosti od novog soja zbunjuje naučnike

Podeli:
novi soj korone
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa B.1.1.7 varijantom korone raste, ali ostaju pitanja o tome šta ih uzrokuje i zašto je smrtnost od novog soja veća.

Naučnici su objavili podatke nakon upozorenja britanske vlade prošle nedelje da varijanta B.1.1.7 virusa SARS-CoV-2 povećava smrtnost od kovida 19 u poređenju sa prethodnim varijantama. Ali pojedini stručnjaci upozoravaju da je najnovija studija – poput vladinog upozorenja – preliminarna i još uvek ne ukazuje na to da li je varijanta smrtonosnija ili se samo brže širi i tako pogađa veći broj ranjivih ljudi, pišu na sajtu Nature.

Pročitajte još:

Najnovija otkrića su zabrinjavajuća, ali da bi se izvukli konačni zaključci potrebno je još posla, kaže Mjudž Sevik sa Univerziteta Sent Endruz.

Trećeg februara istraživači iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) objavili su analizu koja sugeriše da je rizik od umiranja za oko 35 odsto veći za one zaražene novom varijantom korone.

To zapravo znači da se kod muškaraca starih 70–84 godina broj onih koji će verovatno umreti od kovida 19 povećava za otprilike pet, šest odsto u odnosu na one koji su pozitivni na staru, osnovu varijantu korone. Za muškarce starije od 85 godina, a koji su zaraženi novim sojem, rizik od umiranja povećava se sa oko 17 odsto na skoro 22 odsto. Inače, ova analiza još uvek nije prošla recenziju.

I druge grupe naučnika proučavaju da li su novi sojevi korone smrtonosniji od ranijih verzija virusa.

Dominantni novi soj

Otkako je soj B.1.1.7 prvi put identifikovan u septembru u južnoj Engleskoj, postao je dominantna varijanta u Ujedinjenom Kraljevstvu i proširio se na više od 30 zemalja. Da bi istražio da li sa sobom nosi povećan rizik od umiranja, epidemiolog Nikolas Dejvies je sa kolegama iz LSHTM analizirao podatke više od 850.000 ljudi testiranih na SARS-CoV-2 između 1. novembra i 11. januara, ali koji nisu bili u bolnici.

Tim je otkrio da je B.1.1.7 smrtonosniji od prethodnih verzija za sve starosne grupe, polove i etničke pripadnosti.

„To pruža snažne dokaze da zaista postoji povećana smrtnost od novog soja“, kaže Henrik Salje, epidemiolog sa Univerziteta u Kembridžu.

Ipak, Sevik kaže da mali broj smrtnih slučajeva među mladima koji su obuhvaćeni analizom nije dovoljan da bi se zaključilo da nova varijanta podjednako pogađa sve uzraste.

„Čini se da najpre utiče na starije.“

To je i očekivano, s obzirom na to da se rizik od umiranja zbog kovida znatno povećava s godinama, kaže Toni Blejkli, epidemiolog sa Univerziteta u Melburnu.

Ipak, naučnici napominju da su potrebna detaljnija istraživanja kako bi se zaista pokazalo da li je novi soj korone zaista smrtonosniji.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar