Kad je novi soj opasan za one koji imaju antitela

Zdravlje 05. feb. 202109:19 > 09:26
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Juan Herrero

Čak i za one koji su preležali kovid 19 postoji rizik od ponovne infekcije, ako nove mutacije koronavirusa postanu dominantne, tvrdi glavni američki epidemiolog dr Entoni Fauči.

Trenutno „najpoznatija“ mutacija, nazvana B.1.1.7, prvi put je identifikovana u jugoistočnoj Engleskoj, a sada se proširila na najmanje 50 zemalja i čini se da se širi efikasnije od starijih varijacija virusa. Taj soj je u međuvremenu ponovo mutirao – stručnjaci iz engleskog javnog zdravstva pronašli su nekoliko slučajeva u kojima su primetili novu E484K mutaciju. Pronađena je u 11 od 214.159 uzoraka koje su testirali. Britanska mutacija stigla je u Srbiju, kako je objavljeno, 24. januara, a u međuvremenu su još dve različite mutacije identifikovane u Južnoj Africi i Brazilu.

Pročitajte još:

Dr Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, rekao je za CNN da su zdravstveni stručnjaci u Južnoj Africi zapazili da tamošnja mutacija ima jako visoku stopu ponovne infekcije – pa se čini da prethodno preležan kovid 19 nije zaštitio ljude.

Ipak, rešenje za ovaj problem postoji: što je više vakcinisanih ljudi, to će rizik od nekontrolisanog širenja novih varijanti biti manji, smatraju stručnjaci.

„Iako trenutne vakcine ne nude isti nivo zaštite od mutacija, one mogu zaštititi od ozbiljnog oblika bolesti, uključujući hospitalizaciju i smrt,“ rekao je Fauči.

Takođe bi vakcine mogle da spreče da mutirani sojevi postanu dominantni.

„Virusi ne mogu da mutiraju ako se ne repliciraju. A ako zaustavite njihovu replikaciju masovnim vakcinisanjem i ne date virusu otvoreno polje za igranje, nećete imate mutacije“, rekao je Fauči.

Ali, brige naučnika o sve većem širenju mutiranih koronavirusa su opravdane jer se ne sme dogoditi da postanu dominantni soj.

„Trenutno smo u apsolutnoj trci sa vremenom sa ovim varijantama, pokušavajući da ljude vakcinišemo pre nego što se previše prošire. To znači da bi samo odlazak u prehrambenu prodavnicu, školu ili posao mogao da postane mnogo opasniji“, rekla je lekarka za hitne slučajeve dr Megan Rani.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar