Ovo nije poslednja pandemija: Šef SZO ima važno upozorenje

Zdravlje 27. dec. 202008:58
Podeli:
Foto:EPA/MARTIAL TREZZINI

Dok svi čekaju završetak pandemije koja nam je promenila živote, iz Svetske zdravstvene organizacije upozoravaju da se pripremimo za sledeću.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je u nedelju da pandemija koronavirusa nije poslednja pandemija i da države treba da ulože u javno zdravstvo kako bi bile spremne za buduće zdravstvene krize.

„Istorija nas uči da to neće biti poslednja pandemija, a epidemije su životna činjenica“, rekao je Tedros u videu povodom prvog Međunarodnog dana pripreme za epidemije.

Pročitajte još:

Naglasio je da bi veća ulaganja u javno zdravstvo, uz podršku vlada i društva, mogla „da osiguraju da naša deca i njihova deca naslede sigurniji, otporniji i održiviji svet“.

„Svi moramo naučiti lekciju iz pandemije. Pandemija je istaknula važnost bliskih veza između zdravlja ljudi, životinja i planete što zahteva zajednički pristup“, poručio je šef SZO, prenosi Večernji.

Rekao je i da je koronavirus „preokrenuo svet naglavačke“ proteklih godinu dana i ostavio dalekosežne posledice za ekonomiju i društvo.  Ali, sama pandemija nije iznenađenje, rekao je Tedros i naveo da su godinama upozoravali na takvu mogućnost i nespremnost sveta.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar