Smeh
Smeh - ilustracija; Foto: Hybrid Images / ImageSource / Profimedia

"Turski zubi" su "holivudski osmeh" za siromašne i postaju veliki trend.

Sećate se lika koji je otišao u Tursku da uradi zube jer je jeftinije, a rezultat je postao hit na mrežama? Pokrenuo je lavinu.

Mnogi dele svoje blještave osmehe predstavljajući ih kao „najveće greške koje su mogli sebi da dozvole“, influenserke objašnjavaju zašto se ipak ne kaju što su se podvrgle tom tretmanu, a „turski zubi“ („Turkey teeth“) postaju jedan od glavnih trendova na TikToku – iz šale i iz zbilje.  Konačno su se i zubari oglasili na tu temu i – nemaju baš dobre vesti.

Turski zubi su termin koji je postao popularan među onima koji su voljni da putuju u Tursku da bi dobili stomatološki tretman po nižim cenama. Stomatološke usluge su u zapadnom svetu vrlo skupe i možda ste čuli da iz istog razloga stranci dolaze i kod nas, a u poslednje vreme se izgleda Turska ispostavlja kao centar takozvanog „stomatološkog turizma“. Međutim, ubrzo je ilustracija za „turske zube“ postala slika momka kojem osmeh bukvalno svetli u mraku, kao u epizodi „Prijatelja“ kad su Rosu izbeleli zube toliko da je izgledao zastrašujuće. I ta slika nosi i upozorenja stomatologa o kojima strani mediji pišu ovih dana.

Naime, „turski zubi“ možda jesu „holivudski osmeh“ za siromašne, ali to što neće baš tako izgledati je najmanji problem.

@nscottduxbury Who dear? Me dear? Turkey dear? No dear! 🦷 #teeth #smile #turkey #gay #laugh #fun #crying #funny #lol #laughing ♬ BILLIE EILISH. - Armani White

„Iako cena može biti niža, materijali koji se koriste mogu biti toksični i nebezbedni“, kaže dr Sargon Lazarof, renomirani stomatolog u Holivudu i pionir kad su u pitanju kvalitetni zubni implanti.

Postoji mnogo potencijalnih komplikacija: ako se ne uradi kako treba, može da izazove karijes, upalu desni, preterani bol, a u nekim slučajevima ljudi dobijaju krunice umesto faseta.

„Krunice zahtevaju značajno brušenje zuba do te mere da liče na zube ajkule da bi se postavile biserno bele kapice. To nije slučaj s fasetama, ali pacijenti koji prave „turske zube“ uinostranstvu obično nisu ni informisani“, objašnjava dr Viktorija Vejtsman, specijalista stomatološke hirurgije, i savetuje ljude da budu oprezni i da se dobro raspitaju kod proverenog stomatologa pre nego što urade fasete ili krunice. Naime, fasete su tip nadogranje koji se postavlja samo sa prednje strane zuba, za razliku od krunica koje obavijaju ceo zub.

@jadepritchard4 Go get your teeth done in Turkey ✌️✈️🦷 #turkey #newteeth #VeryPJPortraits #antalya ♬ original sound - Jade Pritchard

Osim što možete da izgubite više zdravih zuba nego što je potrebno, postoje i druge opasnosti, čak i pri običnom postavljanju plombe.

U stomatologiji je preciznost ono što sprečava oštećenje desni, kosti i zubnih nerava – „tačnost zahvata i uklapanja plombi i faseta se meri u mikronima i vidi se samo pod velikim uvećanjem“, navodi dr Lazarof. „Ako oduzmete milimetar viška zubnog materijala ili niste potpuno precizni u postupku, to može dovesti do oštećenja nerava i kostiju koja se često osećaju mesecima i godinama nakon tretmana“.

Prema njegovim rečima, i u SAD postoje lekari i stomatolozi koji se ne pridržavaju tih pravila i prave greške, ali su odgovorni za svaku štetu koju oni uzrokuju, dok s druge strane postoje i vrhunski stomatolozi u zemljama poput Turske, ali je veća verovatnoća da će ti zubari naplaćivati više.

Na kraju, čak i ako sve prođe dobro…

„Tehnički, krunisanje i/ili fasetiranje zuba iz čisto kozmetičkih razloga je ‘loša ideja’ jer je invazivno, medicinski nepotrebno i obavezuje vas na doživotno praćenje. Ovaj tretman je često prilično skup“, objasnio je i stomatolog Džordan Veber. Problem je, kaže, što se mnogi upuštaju u to samo zbog estetike, zaboravljajući na rizike, ali i dodatne troškove.

Pročitajte još:

Pacijent verovatno neće moći da se vrati istom stomatologu radi naknadnog lečenja, pa će u svojoj zemlji morati da plaća sve naknadne tretmane. Takođe je važno razumeti da fasete uglavnom ne traju ceo život, uobičajeno je da ih treba „obnoviti“ čak tokom prvih pet do deset godina.

Zato Veber predlaže druge opcije za poboljšanje izgleda vašeg osmeha – u zavisnosti od problema koji želite da ispravite. „Za krive zube, ortodoncija je generalno sigurnija, jeftinija i bolja opcija lečenja. Za obojene i estetski ugrožene zube, izbeljivanje je sigurnija, jeftinija i bolja opcija. A ako ipak želite potpuno preoblikovanje osmeha poput filmske zvezde, razmislite o tretmanu kod lokalnog stomatologa koji će vam biti na raspolaganju za svaki neophodan naknadni tretman“, objašnjava dr Veber.

***

Bonus video: Zdravo misli o stomatologiji momenta i kako sačuvati polomljeni zub

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar