Fiksna proteza
Fiksna proteza; Foto: Anatolii Savitskii / Alamy / Alamy / Profimedia

Mišljenja oko fiksne proteze kod odraslih su podeljena, a Borislava Tomasović, doktorka stomatologije i DokTok lekar otkriva može li se "zakasniti" kad je u pitanju taj način ispravljanja zuba.

Piše: Borislava Tomasović, doktor stomatologije

Ispravljanje položaja zuba kod odraslih osoba se bitno razlikuje od ispravljanja zuba kod dece. Često može da se postigne i protezicama, odnosno orto-aparatima “na skidanje”, ne mora to biti uvek fiksna ortodoncija.

Za ispravljanje zuba niste nikad zakasnili. S tačke gledišta stomatologa, ispravljanje položaja zuba je lečenje, dakle – nešto što doprinosi dužem trajanju zuba i dobrom funkcionisanju orofacijalnog sistema.

Pročitajte još:

Neka opšta pravila za ispravljanje položaja zuba uključuju činjenicu da pre početka lečenja, svi zubi i desni moraju biti savršeno sanirani i higijena na zavidnom nivou.

Takođe, pacijent ne određuje način lečenja niti ima uticaja na to. Često čujemo da pacijent želi Invisalign ili lingvalni luk ili slično – ortodonti, kao i svi drugi stomatolozi, ne ispunjavaju želje. Grubo zvuči, ali je tako – lečenje je lečenje, pri čemu pacijent ima vrlo sužene mogućnosti izbora.

NAPOMENE:

Ono što me u životu najčešće pitaju je: šta će tačno da se radi, koliko dugo će da traje, koliko će da košta…

Od srca svim pacijentima preporučujem da pročitaju Zakon o pravima pacijenata, Član 11. opisuje vrlo jasno pravo pacijenta na obaveštenje – dakle, naša je zakonska obaveza da pojasnimo sve što se može, na nivou na kom pacijent može da shvati i – da dobijemo verbalni pristanak na intervenciju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar