Koronavirus
Koronavirus; Foto: Koca Sulejmanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedan muškarac, star 45 godina, potpuno je izgubio sluh nakon što je oboleo od kovida 19. U pitanju je prvi takav medicinski slučaj prijavljen u Velikoj Britaniji, dok su u svetu prijavljena četiri slučaja.

Neidentifikovanom pacijentu, koji je bolovao od astme, ali je inače bio dobrog zdravlja, bilo je potrebno lečenje na intezivnoj nezi nakon zaraze koronavirusom.

Posle dugog boravka u bolnici, požalio se na gubitak sluha u levom uhu. Nije imao prethodnu istoriju gubitka sluha ili problema sa ušima.

Patio je od iznenadnog senzornog gubitka sluha (SSNHL), za koji su naučnici rekli da ga mogu pokrenuti virusi, uključujući HIV, zauške i sifilis. Lekari koji su ga lečili izvestili su da je samo delimično oporavio svoj sluh.

Ovaj slučaj – o kome se raspravlja u publikaciji British Medical Journal – prvi je formalno zabeležen slučaj gubitka sluha povezan sa kovidom u Velikoj Britaniji. Još četiri slučaja su zabeležena u svetu.

Stručnjaci sa Univerzitetskog koledža u Londonu i Kraljevske nacionalne bolnice za nos i uši upozorili su da iznenadni gubitak sluha „lako može da se propusti na intenzivnoj nezi“. Pozvali su medicinare da budu svesni komplikacija, rekavši da bi podizanje svesti moglo omogućiti lekarima da ranije reaguju kako bi smanjili trajni gubitak sluha.

Istraživači sa Univerziteta u Mančesteru ranije su rekli da bi svaki osmi pacijent sa koronavirusom mogao primetiti promenu u sluhu nakon borbe sa bolešću.

Pročitajte još:

Britanac o kojem se radi u ovom slučaju, primljen je u bolnicu 10 dana nakon što je počeo da doživljava simptome kovida 19. Prebačen je na intenzivnu negu i bila mu je potrebna pomoć pri disanju tokom 30 dana, što je zahtevalo intubaciju – uvođenje cevi kroz disajne puteve. Pacijent je pretrpeo razne komplikacije kao rezultat kovida 19, uključujući visok krvni pritisak, anemiju, pneumoniju i krvni ugrušak.

Lekari su mu dali remdesivir, prvi odobreni lek za pacijente u Velikoj Britaniji, intravenske steroide i transfuziju krvi nakon čega je počeo da se oporavlja. Nedelju dana nakon što mu je uklonjena cev za disanje, napustio je jedinicu intenzivne nege, primetio je zujanje u ušima – neprekidno zvonjenje u levom uhu. Tada je doživeo iznenadni gubitak sluha.

Nedelju dana kasnije, pregledali su ga specijalisti i nisu otkrili blokade ili upale. Ali test sluha pokazao je da je ozbiljno izgubio sluh u levom uhu.

Sedam dana je lečen oralnim steroidom prednizolonom, što je rezultiralo delimičnim poboljšanjem sluha. Takođe mu je ubrizgana mala količina steroida direktno u srednje uho – u cev koja vodi od bubnja uha do slušnog nerva i grla. Ali čoveku se nije poboljšalo stanje nakon dodatnog lečenja.

„Gubitak sluha i zujanje u ušima simptomi su koji su viđeni kod pacijenata sa kovidom 19 i virusom gripa, ali nisu bivali istaknuti. U ovde predstavljenom slučaju, pacijent je prethodno bio dobro i nije imao drugog uzroka za svoj iznenadni gubitak sluha“, navodi se u izveštaju.

Iznenadni gubitak sluha dodaje se dugoj listi dugoročnih komplikacija sa kojima je povezan kovid 19.

Pročitajte još:

Medicinski stručnjaci su takođe primetili da neki lekovi, uključujući one koji se koriste za lečenje koronavirusa, nose relativno visok rizik od gubitka sluha, tinitusa ili vrtoglavice, koji se pojavljuju kao neželjeni efekti. Pojava je poznata kao „ototoksičnost“ i mogu je uzrokovati lekovi, uključujući hidroksihlorokin – lek protiv malarije koji je korišćen protiv kovida 19.

Prvi slučaj senzorneuralnog gubitka sluha kod pacijenta sa kovidom 19 zabeležen je u Tajlandu u aprilu. Dato je vrlo malo detalja o starijoj ženi, ali je rečeno da nije bilo poboljšanja sluza nakon lečenja. Još jednog šezdesetogodišnjaka iz Hanovera u Nemačkoj, koji je patio od gubitka sluha, lekari su opisali u avgustu. Imao je ozbiljan oblik kovida 19 koji je zahtevao respirator, pre nego što je ogluveo. Morali su da mu ugrade implantat.

Lekari u Egiptu prijavili su prošlog meseca pacijenta koji je bio pozitivan na koronavirus, ali nije imao druge simptome osim gubitka sluha. Injekcije steroida dovele su do određenog poboljšanja.  Četvrti slučaj opisali su lekari u Turskoj, koji su sproveli testove na kovid 19 na pet osoba sa senzoroneuralnim gubitkom sluha. Utvrđeno je da je jedan od pet pacijenata bio pozitivan na SARS-CoV-2.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare