Jezivo otkriće u oku žene 2 meseca nakon što je imala kovid

Zdravlje 11. okt. 202015:15
Podeli:
Foto: DANIEL KARMANN / AFP / Profimedia

Novi izveštaj otkriva da je koronavirus pronađen u oku 64-godišnje starice dva meseca nakon što se oporavila.

Istraživači su izvestili o slučaju 64-godišnje žene kojoj je kovid 19 dijagnostikovan početkom februara i koja je imala negativan test nakon 18-dnevnog boravka u bolnici.

Pročitajte još:

Međutim, nedugo nakon što je otpuštena, osetila je bol u oba oka, u kojima joj se nakupljala tečnost.

Nakon operacije u martu, morala je na dodatnu operaciju u aprilu, tokom koje su uzorci tkiva oka pokazali da u njima i dalje ima proteina virusa, objavio je tim iz Opšte bolnice u Vuhanu u Kini.

Prethodno istraživanje je otkrilo da oči proizvode ACE-2 receptore, za koje se virus „zalepi“ da bi ušao i zarazio ljudske ćelije. Koronavirus nije pronađen samo na površini očiju, već i unutar suza.

Ovo može objasniti zašto do 12 procenata pacijenata sa kovidom 19 ima takozvane „očne simptome“, poput crvenila i otoka.

U okviru nove studije, objavljene u časopisu JAMA, tim je pregledao pacijentkinju koja je prethodno zaražena kovidom 19. 64-godišnjakinja je pet dana imala suvi kašalj, a devet dana dijareju pre nego što je 31. januara 2020. godine otišla u bolnicu.

Nakon brisa nosa, dijagnostikovan joj je koronavirus, ali tokom boravka u bolnici nije imala ozbiljnih respiratornih ili očnih simptoma. Do 18. dana njeni simptomi su se smirli i dobila je dva negativna testa, prvi 18. februara i drugi 20. februara. Samo osam dana kasnije, počela je da oseća bolove u levom oku. Tri dana kasnije, isti simptomi su se razvili u njenom desnom oku.

Pročitajte još:

28. februara počela je da doživljava jači bol u levom oku i gubitak oštrine vida. Primljena je u oftalmološku kliniku 8. marta.

Lekari su otkrili da je doživela akutni napad glaukoma, koji se javlja kada tečnost ne može pravilno da se odvodi, što dovodi do brzog porasta očnog pritiska. Očni pritisak nije bilo moguće smanjiti lekovima, pa su lekari odlučili da treba na operaciju, koja je 14. marta izvedena za levo i 15. marta za desno oko.

Međutim, morala je ponovo na operaciju 10. aprila zbog nekontrolisanog pritiska na desnom oku. Istraživači su uzimali uzorke krvi i tkiva od pacijentkinje tokom operacije, kao i od drugog pacijenta koji je imao glaukom, ali nije imao kovid 19 – pa su uporedili uzorke. Rezultati su pokazali da su pronađeni antigeni ili virusni proteini na irisu i na konjunktivi, sluzokoži koja pokriva prednji deo oka.

Proteini ACE2 receptora takođe su pronađeni na konjunktivi, dva meseca nakon što je žena dobila prvi pozitivan test.

„Na osnovu ovih rezultata, oko je takođe jedan od ciljnih organa za virusnu infekciju, pored pluća“, napisali su autori.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar